Min aller første gang

Live V. Nilsen

Nytelsen. Skammen. Angeren. Minnene fra 16-års alderen kommer jeg alltid til å ha med meg.

apropos

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Jeg husker ennå hva jeg følte den aller første gangen. Spenning. Nervøs kribling i magen. Jeg husker de klønete hendene som famlet i stummende mørke, fordi jeg var redd for å se hva det faktisk var jeg tok på hvis jeg skrudde på lyset. Senere erfaringer lærte meg at det ikke alltid var noe delikat syn.

Jeg husker frykten for å bli oppdaget av pappa, som lå og sov i rommet ved siden av. Den første smaken som traff tunga. Reker. Det ble det mye av siden også, det og asparges. Jeg tok det jeg fikk den gangen.

Da jeg flyttet ut og begynte å studere ble det andre boller – bokstavelig talt. Da hadde jeg litt flere valgmuligheter. Jeg vokste opp på et lite sted, så det var ikke all verdens av steder jeg kunne velge mellom i jakten på kveldens kjøtt. Hva jeg endte opp med var selvfølgelig litt avhengig av humøret og tykkelsen på lommeboka. Også hender det jo etter en kveld på byen, hvis man har fått i seg tilstrekkelig med alkohol, at man ikke er så altfor kresen på det. Jeg får som oftest litt dårlig samvittighet når jeg våkner med griseri over hele senga og minnene sakte kommer tilbake til meg.

I edru tilstand får jeg stort sett hva jeg vil, og lyset er som oftest på. Den gang var det en viss skam forbundet med mine nattlige aktiviteter, men den har jeg lært å døyve ved å velge vekk de feiteste alternativene.

Nå gleder jeg meg bare til kvelden kommer og moroa begynner, selv om kollektivkameratene mine irriterer seg litt. Det hender at slafselydene vekker dem, og det kan jeg jo skjønne er litt uappetittlig. Jeg er heller ikke overbegeistret når noen skal begynne å dyppe laks eller spise pølse midt på natten. Men i kollektiv handler det om å gi og ta, selv om det for min del dreier seg mest om å ta. Jeg er ikke alltid så flink til å gi tilbake, men det er noe jeg har tenkt å skjerpe meg på.

Det er mitt første og eneste nyttårsforsett – å fylle opp i kjøleskapet etter at jeg har spist nattmat.

Live Vedeler