Valgseier til Sosialdemokratisk liste

11203597_10206471351884270_7933662045172562277_o

POSITIVT OVERRASKET. SosDems førstekandidat Johanne Vaagland hadde ikke turt å håpe på noe som helst i forkant av årets valg. Foto: TONE MARI MÅSEIDVÅG

Sosialdemokratisk liste er nok en gang universitetets største liste, med 29 prosent av stemmene. Thea Sofie Grastveit og Magnus Nygaard er nye representanter ved UiB-styret.

Mandatfordeling
  • SosDem: 6
  • DERA: 4
  • Grønn liste: 4
  • Venstrealliansen: 2
  • Blå liste: 2
  • Liberal liste: 1

Kilde: Studentenes valgstyre

– Jeg hadde ikke turt å håpe på noe som helst, så jeg er veldig fornøyd og positivt overrasket, sier førstekandidat Johanne Vaagland i Sosialdemokratisk liste (SosDem) om seieren i årets studentparlamentvalg.

Med 29,2 prosent av stemmene stakk SosDem av med seks mandater – opp én fra fjorårets fem.

Av Studentparlamentets (SP) tilsammen 25 plasser, blir 19 tildelt gjennom listevalget. De resterende seks plassene er reservert for representanter fra hvert av fakultetene ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Vi har vært aktive i studentmedia og mye ute på stand – så noe må vi jo gjøre riktig, legger Vaagland til.

11154612_10206471351924271_5340190515867505577_o

STØRST. Sosialdemokratisk liste er fortsatt den største listen ved UiB. Foto: TONE MARI MÅSEIDVÅG

DERA nådde ikke opp

Til tross for en sjarmoffensiv på sosiale medier og en internasjonal student, Elvis Nieuman Nanegbe, på tredjeplass på listen, fikk Det Eneste Reelle Alternativ (DERA) bare fire mandater – én mer enn i fjor, da de stilte for aller første gang.

– Det er klart vi er skuffet. Vi mener vi måtte hatt et rent flertall for at studentene skulle vært skikkelig representert, sier sjettekandidat Eirik Lie Reikerås.

– Sånn som det er nå, ser vi på de blanke stemmene som vår største konkurrent. Den listen fører mye bedre studentpolitikk enn SosDem. Men uansett, så vil vi ta på oss all æren for at det har vært så stor oppslutning ved valget i år.

Grønn liste gikk også opp med ett mandat, til totalt fire. De tre øverste listene delte altså mandatene fra HF-listen, som ikke stilte til valg i år. Venstrealliansen (tidligere Radikale studenter), Blå liste og Liberal liste ble alle stående på stedet hvil med henholdsvis to, to og ett mandat.

Valgdeltakelsen stiger

De påtroppende studentparlamentmedlemmene kan skryte på seg støtte fra en større andel av studentene enn fjorårets representanter. Årets valgdeltakelse var på 22 prosent, sammenliknet med fjorårets 18,1.

– Én stor forskjell vi har sett fra tidligere er at listene har vært veldig aktive gjennom hele året. Det gjør at folk får et forhold til listene, som igjen øker sannsynligheten for at de ender opp med å stemme, sier Tord Lauvland Bjørnevik, som er medlem av Studentenes valgstyre.

Som Vaagland peker han blant annet til en markant økning i antall medieoppslag og debattinnlegg om studentpolitikken i studentmediene.

Valgstyret har selv tatt grep for å øke engasjementet – blant annet ved å spre listene over ulike fakultet på ulike dager. Ifølge styremedlemmene har hensikten bak dette vært å synliggjøre fakultetene som ikke ligger på Høyden, og få valget til å føles mer som et helhetlig UiB-valg. Valgstyremedlemmene ser imidlertid ingen grunn til å hvile på laubærene.

– Resultatet er bedre enn i fjor, og forhåpentlig et godt utgangspunkt for neste år. Men 22 prosent deltakelse er ikke akkurat et godt resultat. Det er mye å ta tak i fremover, sier Bjørnevik.

Thea Sofie og Magnus til UiB-styret

I kampen om studentrepresentantplassene ved UiBs styre var det Thea Sofie Grastveit og Magnus Nygaard som stakk av med seieren.

– Shit! Takk til alle som stemte, og ikke minst alle som mobiliserte stemmer for meg, sa Grastveit da seieren ble annonsert.

Grastveit og Nygaard stilte begge til valg som kandidatpar, dog ikke med hverandre. Lars Arne Nilssen, som stilte sammen med Grastveit, og Marie Nellevine Kalvehagen, som stilte sammen med Nygaard, tar plassene som vara for henholdsvis Nygaard og Grastveit.

Også i universitetsstyrevalget har deltakelsen økt både på kvinne- og herresiden, fra henholdsvis 12,7 og 12,5 prosent til 16,4 og 15,6 prosent.

Valgstyrets Ingrid Fjellberg er imponert over kandidatene i årets universitetsstyrevalg:

– Jeg har hørt fra mange at det var vanskelig å velge mellom kandidatene. Det gjør valget ekstra spennende.