Disse emnene er eksamenstaperne

Eksamen_LRT_02

URETTFERDIG? Noen uheldige studenter måtte tilbringe dagen i eksamenslokalene i Solheimsgaten i dag. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN

Ikke alle kunne ta 17. mai-feiringen helt ut i går.

Disse emnene har eksamen 18. mai i år
  • Diskrete strukturar (MNF130)
  • Økonomiske perspektiver (ECON225)
  • Model-based Analysis and Policy Design (GEO-SD303)
  • Allmenn litteraturvitskap Litteraturteoretisk særemne (ALLV201)

Eksamenstiden er høytid for klaging. Én av tingene som mange studenter har akket seg over tidligere år, har vært at man ikke får feiret 17. mai fordi man har eksamen dagen etter.

Men i år er det færre studenter enn tidligere som har måttet bruke grunnlovsdagen til å pugge pensum. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (SP-UiB) har siden november jobbet for at ingen UiB-studenter skal ha eksamen 18. mai, og i år er det bare fire emner som har det (se faktaboks).

Student

Blant dem som hadde eksamen var Andreas Steinvik. Han hadde eksamen i MNF130, og forteller at det ikke er optimalt å ha eksamen dagen etter nasjonaldagen.

– Jeg synes man burde unngå det. For man ødelegger både feiringen og oppladningen til eksamenen.

Steinvik forteller at han brukte formiddagen i går på å feire litt, men at det var vanskelig å konsentrere seg da han skulle få gjort litt siste pensumlesing mens andre fortsatt feiret i gatene.

 – Men det er jo mange som hevder at man bør ha lesepause dagen før eksamen?

– Joda, men 17. mai er likevel en lang dag hvor man kan bli veldig sliten. Det ville vært bedre å slappe av dagen før.

 – Urettferdig

Eirik Reikerås, informasjonsansvarlig i SP-UiB, mener at arbeidet for eksamensfri 18. mai ikke bare er viktig for å gi studentene en mulighet til å feire og sosialisere på nasjonaldagen, men også har faglige årsaker.

– Det er mye bråk på 17. mai, og det påvirker både konsentrasjon og søvn. Det er urettferdig om eksamensdatoen du har fått skal påvirke hvor godt du får forberedt deg, sier Reikerås.

Også viserektor for utdanning Oddrun Samdal har stor forståelse for at studentene har lyst til å feire nasjonaldagen, men understreker samtidig at det ligger en del logistikk i å få 18. mai eksamensfri, siden man skal klare å avvikle alle eksamener før sommeren.

– Derfor har vi valgt en gradvis tilpassing der vi oppfordrer fakultetene til å unngå eksamener denne datoen, fremfor å gå for et forbud. I år sier vi oss fornøyde med at det har resultert i rundt en halvering av antall emner som har eksamen 18. mai, sier viserektoren.

– Når har vi kommet dit at ingen studenter må ha eksamen 18. mai?

– Jeg tenker at i løpet av to år så bør vi være i mål.