Disse skal lede studentpolitikken videre

Foto: ANDERS HELGERUD

DUO. Johanne Vaagland og Jin Sigve Mæland er to av de fire nye medlemmene i Arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved UiB. De to hører begge til Sosialdemokratisk liste. ARKIVFOTO: ANDERS HELGERUD

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergens (SPUiB) nye arbeidsutvalg er valgt.

Studentparlamentet ved UiB (SPUiB)
  • Sammensatt av de 19 representantene som oppnådde plass ved Studentparlamentsvalget 2015/2016.
  • Samt én representant fra hvert av de forskjellige fakultetene, til sammen seks.
  • I alt er det 25 stemmeberettigede i Studentparlamentet.
  • Det nye Arbeidsutvalget består av:
  • Johanne Vaagland, leder og likestillingsansvarlig.
  • Tord Lauvland Bjørnevik, nestleder og internasjonalt- og læringsmiljøansvarlig.
  • Jin Sigve Mæland, fag- og forskningsansvarlig.
  • Ingrid Fjellberg, miljø, informasjon- og fakultetsansvarlig.

Det var ingen andre enn Johanne Vaagland fra Sosialdemokratisk liste (SosDem) som stilte til valg som leder av SPUiB tirsdag ettermiddag. Altså fikk hun ingen konkurranse om vervet.

Det var de 25 medlemmene av Studentparlamentet som valgte de nye medlemmene av Arbeidsutvalget (AU) som tiltrer 1. juli.

AU fungerer som studentenes hovedtillitsvalgte, og jobber daglig med å utøve vedtatt politikk, og forvalte Studentparlamentets daglige virke.

– Hatt det dritbra i AU

Vaagland vil ta over for sittende leder, Tommy Aarethun.

Den nye lederen har en bachelorgrad i administrasjon og organisasjonsvitenskap fra UiB, og et årsstudium i internasjonalt sosialt arbeid fra Høgskolen i Sogn og Fjordane.

– Flere jeg har pratet med tidligere som har stilt til verv i AU flere år på rad, gjør det fordi de vil gjøre ting bedre. Det er ikke grunnen min, vi har nemlig hatt det dritbra i AU i år, sa Vaagland, som det siste året har sittet som internasjonalt, miljø- og likestillingsansvarlig i AU, før avstemningen.

Hun har lenge avventet med å si noe om hvilket av de tre ansvarsområdene hun har jobbet med hun vil fortsette med dette året, men var nå klar i sin appell:

– Den siste måneden har det ikke vært tvil om at det er likestilling jeg vil arbeide mest med videre, spesielt med fokus på en ny handlingsplan for området.

Arbeidsutvalget ved SPUiB består av tre andre medlemmer foruten om lederen. Et av dem er nestlederen. I valget om å bli nestleder stilte Tord Lauvland Bjørnevik fra Det Eneste Reelle Alternativ (DERA) og Jin Sigve Mæland fra SosDem.

Digitalisering og praksisfag

Bjørnevik fikk flertall, og tar over som nestleder etter Susann Strømsvåg. Han blir internasjonalt- og læringsmiljøansvarlig.

– Jeg er ekstremt motivert til å jobbe for studentene og tale deres sak, og har særlig lyst til å jobbe for læringsmiljøet. Det er noe jeg har jobbet mye med som leder i fagutvalget ved Institutt for sammenliknende politikk, sa Bjørnevik i sin appell.

Da Mæland ikke ble valgt som nestleder, valgte han også å stille som medlem i AU sammen med Ingrid Fjellberg fra Grønn liste.

Vi må bli flinkere til å si hva Studentparlamentet er. Selv er jeg fortsatt ikke helt sikker en gang

Dermed ble de to uten konkurranse valgt som de siste medlemmene av AU. Mæland blir fag- og forskningsansvarlig.

– Det er to hovedsaker jeg ønsker å fokusere på. Det ene er digitalisering som må gjennomføres, det er nøkkelen for å få varierte undervisningsformer. Det andre er praksisfag. Jeg håper virkelig at denne arbeidsgruppen kan være så effektiv og god at UiB vil ha en konkret plan for disse to områdene, sa Mæland i sin appell.

«En vennegjeng som leker studentpolitikere»

Mæland er tidligere fotoredaktør i Studvest, og har erfaring fra fakultetspolitikk gjennom engasjement i Humanistisk studentutvalg (HSU).

Fjellberg er nasjonal talsperson for Grønne Studenter, kommunikasjonssjef for Miljøpartiet De Grønne i Bergen, og har i år sittet i studentenes valgstyre.

– Å sitte i valgstyret var en spennende og krevende jobb. Vi måtte overbevise studentene om å stemme til et valg de ikke brydde seg veldig mye om. Jeg hørte folk si ting om parlamentet som: «De er jo bare en vennegjeng som sitter og leker studentpolitikere». Det har jeg veldig lyst til å ta tak i, lød Fjellbergs appell.

Hun blir AUs miljø, informasjon- og fakultetsansvarlig, og er klar på hva som må gjøres:

– Vi må bli flinkere til å si hva Studentparlamentet er. Selv er jeg fortsatt ikke helt sikker en gang. Det er kult med 3 000 likes på Facebook, men det betyr at det er mange tusen igjen som ikke liker det – og det må vi gjøre noe med.