En livsforvandlende gassmaske

den tilfeldige rockestjerne_Tour de Force

FOTO/COPYRIGHT: Tour de Force

Han er nummer 170, psycho under sin hatt, har kontroll på kontinentet, og er den eneste som vet hva som ligger bak et halleluja. – The one and only: Mr. 250% – Helge «Omen» Kaizer.

FILM

«Den tilfeldige rockestjernen»

Regi: Leiv Igor Devold

Sjanger: Dokumentar/musikk

Medvirkende: Helge Risa, Janove Ottesen, Rune Solheim, Geir Zahl, Terje Winterstø Røthing, Øyvind Storesund

Dokumentaren om «Den tilfeldige rockestjernen» Helge Risa forsøker å kaste lys over hvordan i all verden en stille einstøing fra Flesland ble et av Nordens største rockeikon. Han likte ikke musikken, hatet banneordene i sangene, syntes ikke det var så stas med store konserter og følte seg aldri helt som en del av bandet. Likevel ble mannen bak den usannsynlig kjente og mystifiserte gassmasken selve symbolet på Kaizers Orchestra.

Helge forteller selv om oppveksten, bandets spede begynnelse og sine tanker underveis mens Kaizers bare ble mer og mer populære. For å bygge opp om dette får vi også høre de andre fem bandmedlemmenes tanker og betraktninger. Det kommer helt tydelig frem at ingen egentlig forstår seg på organisten sin, men at alle setter stor pris på å ha ham med og ikke har ett vondt ord å si om ham.

Man skulle tro at dette er en dokumentar kun for Kaizer-fans, men den er laget på en sånn måte at hvem som helst kan sette pris på den. Man blir nysgjerrig når Janove Ottesen sier «Vi er fem stykker i bandet, pluss Helge. Den fyren her er ikke interessert i musikk». En fan forklarer at det at Helge er så annerledes, og gjør så mye rart og teatralsk på scenen, gjør at de andre i bandet presterer bedre.

I tillegg til å gå bakom gassmasken viser dokumentaren også en utrolig viktig del av norsk rockhistorie, nemlig karrieren til Kaizers Orchestra fra før den begynte til etter den ble lagt på is i 2013. Dette blir gjort på en ikke-skrytete måte som alle kan sette pris på, selv de som hater Kaizers musikk. Fansen får stor plass til å fortelle og stemningen fra konsertene er til å ta og føle på. Man blir stolt av Norge og stoltere av Vestlandet.

Underveis i filmen får vi et innblikk i det omfattende og unike tekstuniverset bandet har skapt ved å vise Helge som går rundt i en kjeller og observerer mange ulike karakterer og scenarier. Dette vies for mye tid og ikke-Kaizer-fans vil muligens falle av her. Det gjør at filmen føles lang, noe de lett kunne unngått.

«Den tilfeldige rockestjerne» er en unik reise gjennom Kaizers karriere sett gjennom høyst uvanlige øyne. For mannen som meget motvillig ble med bandet i 2000, er den samme som i 2014 uttalte at han kommer til å savne Kaizers aller mest. Dette er en historie om å gripe sjanser, utfordre seg selv og leve livet til det fulle. Etter avslutningen satt til tonene av episke «Bønn fra Helvete» og vakre «Siste dans» vil du føle at ingenting i livet er umulig.