Fire tips til en sunn studentøkonomi

Penger_MFS_01

ILLUSTRASJON: Marte F. Skarstein.

LESERINNLEGG

Ønsker du å skrive et leserinnlegg i Studvest? Send inn til debatt@studvest.no.

TEKST AV: Tor Salve Halvorsen Konnestad, rådgiver i Økonomiformidlingen ved NHHS. FOTO: NHHS.

TEKST AV: Tor Salve Halvorsen Konnestad, rådgiver i Økonomiformidlingen ved NHHS. FOTO: NHHS.

Hver måned i studietilværelsen gleder jeg meg til utbetalingen fra Lånekassen. Dette er en dag for feiring, ekstra god mat og helgen blir alltid en fest! Etter noen høytsvevende dager faller man ned igjen på bakken. Dette er den kjipest perioden i måneden, fra man har brukt opp nesten alle pengene til man igjen får en utbetaling fra kjære Lånekassen. Jeg føler ofte at studiestøtten ikke strekker til og har derfor samlet fire tips for en sunnere studentøkonomi.

Tips 1: Bo sammen med andre

Dette er sosialt og du har alltid noen å henge med. I tillegg er det billigere enn å bo alene. Dere deler fellesutgifter, og du kan snylte på din(e) samboer(e). Dette vil gjøre at dine matutgifter blir lavere. Deler man kostnaden med diverse strømmeabonnementer blir dette langt billigere, når det deles på fem enn når du bor alene. Det kan oppstå komplikasjoner mellom dere, men du sparer på det. Så hvorfor ikke?

Tips 2: Skaff deg en ekstrajobb

Hvis pengene strømmer ut av bankkontoen er det generelt to ting du kan gjøre; øke inntektene eller senke kostnadene. En ekstrajobb vil fort bringe inn noen sårt trengte tusenlapper hver måned. Det vil se bra ut på CV-en din og du vil knytte kontakter med arbeidslivet. All jobberfaring er god jobberfaring. Akkurat nå virker det ikke veldig relevant å sitte i kassen på Rema hvis du skal bli lærer, ingeniør eller stort sett alle jobber man får med høyere utdanning. Likevel vil du lære noe om kundeservice og hvordan du møter mennesker, og det får du bruk for uansett! Med de ekstra pengene du tilegner deg kan du spise mer, drikke bedre øl, og gå oftere ut med venner. Hvis du er for lat for jobb kan du be familien din hjemmefra subsidiere ditt forbruk.

Tips 3: Sett opp et månedsbudsjett

Du får mer forutsigbarhet, og du får brukt pengene på hva du egentlig har lyst til. Hvis du for eksempel snuser bør du sette opp det som en egen post i budsjettet. En boks koster +/- 90 kroner. Hvis du bruker opp boksen i løpet av to/tre dager, og deretter kjøper en ny boks så bør du sette av ca 900-1000 kr i måneden. Hvis du googler «budsjett» får du 2,7 millioner treff, så det er mulig å finne gode maler og tips. Du finner både budsjettmal og sløsekalkulator på Økonomiformidlingens nettside. Et budsjett er en fantastisk øvelse i å tenke gjennom hva du faktisk har lyst til å bruke pengene dine på, samt at du får full oversikt over hva som er dine normale inntekter og kostnader. Sett opp et realistisk budsjett, ikke det du har ville ha brukt hvis du var eksemplarisk! Bruker du 400 kroner på kaffe i måneden, så setter du opp det.

Tips 4: Gjør noen enkle grep

Det er mange forskjellige muligheter for å bedre studentøkonomien. Du kan trene på SIBs treningssenter som koster mindre enn SATS Elixia. Smør matpakken selv istedenfor å kjøpe en small/medium middag som gjør deg sulten om et par timer. Du bør kjøpe bøkene brukt istedenfor å kjøpe hos Akademika, du sparer fort et par hundrelapper på det. Eventuelt trenger du nødvendigvis ikke å kjøpe alle bøker. Det er utallige bøker jeg har kjøpt som har sin største nytte ved å stå i bokhyllen. Bruk e-faktura istedenfor papirfaktura slik at du slipper fakturagebyr. Du bør undersøke om du har mulighet for støtte eller tilgang til legat. Dette er skattefrie penger som kommer godt med!