FpU: – Studentene er budsjettvinnere

FPU_OA

FOTO: ØRJAN ANDREASSEN

Studentene er vinnerne i årets budsjett, mener FpU-formann Atle Simonsen.

300 kroner mer i studiestøtte i måneden, 1500 nye studentboliger og innføring av studieavgift for internasjonale studenter. Slik kan årets budsjett for studentene oppsummeres. Mens Norsk studentorganisasjon kaller dette et dårlig budsjett for studentene, er formannen for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) av en annen oppfatning:

– Studentene er vinnerne av årets budsjett, sier han.

– Vi har et mål om å bygge 2000 studentboliger i året. Med tanke på at vi har to år til med budsjetter, ligger vi godt an her med 1500 boliger.

I tillegg påpeker han at regjeringen øker studiestøtten med 300 kroner i måneden.

– Vi har fortsatt løftet fra i fjor når det kommer til forbedret stipend. Regjeringen har også økt frikortgrensen med 10 000 kroner, noe som er positivt for svært mange studenter med deltidsjobb.

Samleside: Alt om statsbudsjettet

– Heltidsstudenten langt unna

Simonsen vedgår imidlertid at heltidsstudenten fremdeles er målet.

– Slik er det ikke i dag, det er bare å innrømme. Og vi kommer til å pushe videre for å virkeliggjøre dette, sier han.

Han forsvarer innføring av skolepenger for internasjonale studenter, et forslag som har vakt sterke reaksjoner.

– Dette er en anerkjennelse av at vi ikke kan tilby gratis utdanning til hele verden. Det er utrolig mange internasjonale studenter som søker seg til Norge, ikke på grunn av kvaliteten på universitetene her, men kun fordi utdanningen er gratis, sier han.

– 40 prosent av studentene reiser også tilbake til hjemlandet sitt etter endte studier, og gir derfor ingenting tilbake til det norske samfunnet.

Dypt uenig

Johanne Vaagland, internasjonalt ansvarlig ved Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, mener Simonsen tar helt feil.

– Har Simonsen dokumentasjon på at studenter søker seg hit kun fordi det er gratis? Internasjonale studenter får ikke støtte gjennom Lånekassen, og må finansiere hele oppholdet selv. Jeg heller ikke inntrykk av at det er for mange internasjonale studenter i Norge, sier Vaagland.

Hun viser også til en undersøkelse gjort blant internasjonale studenter ved UiB i 2012, som viste at de var fornøyde med kvaliteten og de faglige utfordringene.

At 40 prosent reiser tilbake til hjemlandet sitt for å arbeide, synes hun er positivt.

– Jeg mener det er positivt at de reiser tilbake til sine hjemland med en god utdannelse i bagasjen.