Gjør boligdrømmen virkelig

boligtema_EWB_03

ARKIVFOTO: Emil W. Breistein.

Leserinnlegg

Ønsker du å skrive et leserinnlegg? Send inn til debatt@studvest.no.

TEKST AV: Synne Stedje Aashaugen, rådgiver, Økonomiformidlingen. FOTO: FOTO NHHS.

TEKST AV: Synne Stedje Aashaugen, rådgiver, Økonomiformidlingen. FOTO: FOTO NHHS.

Som student er kanskje ikke lommeboken på sitt tykkeste, men om du likevel har muligheten kan det lønne seg å spare litt gjennom studietiden. Et lite beløp hver måned kan over tid komme godt med når du i fremtiden for eksempel skal inn på boligmarkedet. I disse dager er boligmarkedet svært varmt og renten historisk lav. Dette kan være bra for de som allerede eier bolig, men for de som skal spare seg opp til 15 prosent egenkapital kan dette by på utfordringer.

Heldigvis finnes det noen tips som gjør at veien til egen bolig er litt lettere å gå. De fleste banker tilbyr BSU. Her binder du sparebeløpet til bolig, men til gjengjeld får du ofte betydelig bedre rente enn på ordinære sparekontoer. I tillegg får du skattefradrag på 20 prosent av årlig oppspart beløp – inntil 5 000 kroner i året. For å få denne skattefordelen er det verdt å merke seg at du må ha skattbar inntekt. For 2016 ligger inntektsgrensen på 69 650 kroner. Hvis du tjener mindre enn dette i løpet av året kan det være lurt å spare litt mindre enn maksimalt sparebeløp slik at du kan dra nytte av skattefordelen senere år. Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33, men du trenger ikke å avslutte din BSU selv om du ikke kan spare mer. Da kan du la kontoen stå og fortsatt få den samme renten på det beløpet du har spart opp gjennom årene. Den renteinntekten du har etter året du fyller 33 vil heller ikke bindes til boligformål, men kan tas ut og brukes som du selv ønsker.

Hva du kan bruke pengene fra BSU på er relativt strengt, og det er to godkjente boligformål. Du kan bruke pengene som egenkapital ved kjøp av bolig, eller du kan bruke dem til nedbetaling av lån. Det er i utgangspunktet ikke mulig å bruke pengene på for eksempel oppussing, men her kan du snike seg litt rundt regelverket ved å for eksempel refinansiere boliglånet og så bruke pengene fra BSU til å betale ned det ekstra lånebeløpet.

I tillegg til BSU tilbyr mange banker også en BSU nummer 2. Denne vil dessverre ikke gi skattelette da dette ikke er opp til bankene selv, men her vil du gjerne få den samme gode renten som på vanlig BSU. Dette gjør det mulig å spare enda mer om du har muligheten. Om du ett år har mulighet til å spare mer enn beløpsgrensen på BSU kan du sette dette inn på den ekstra BSU-kontoen. Om du da neste år ikke kan spare fullt beløp i BSU kan du i de fleste tilfeller få overføre pengene fra den andre BSU-kontoen som godkjent boligformål, og på denne måten få fullt utbytte av skattefordelen også i de årene økonomien er litt trangere.

For å få maksimalt ut av sparingen kan det lønne seg å sette inn hele sparebeløpet, eller så mye som du har mulighet til, ved begynnelsen av året. Beløpet er ikke bundet til boligformål før ved årsskifte slik at du ved behov kan ta ut pengene i løpet av året. På denne måten vil du opptjene renter på sparebeløpet så tidlig som du kan. Om du heller vil spare gjennom året kan det være lurt å sette opp et fast trekk til BSU den samme dagen som du får lønn eller studielån inn på konto. Da vil du ikke merke sparingen like godt da du ikke har pengene tilgjengelige på konto før de forsvinner. For å spare 25 000 i løpet av året vil månedlig sparebeløp være på cirka 2 083 kroner i måneden.

Lykke til med sparingen!