Gløgg – det rødbrune gullet

DEILIG: Det finnes ingen grenser for hvor fasinerende denne drikken er. Julestemning i flytende form. FOTO: Wikipedia

DEILIG: Det finnes ingen grenser for hvor fasinerende denne drikken er. Julestemning i flytende form. FOTO: Wikipedia

Her har du 530 ord du mest sannsynlig ikke har hørt om gløgg før. Nyt teksten med en kopp krydret, flytende kos.

APROPOS

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy førekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

 

Med aner som rekker helt tilbake til Romerriket, har gløggen bergtatt Europa i snart to tusen år. Denne krydrede, søte og eksotiske magedanseren av en varmdrikk, har altså gjort den kalde og hvite årstiden i Europa mørkerød og hjertevarm i svært lang tid.

Men ikke tro at gløggen bare er forbeholdt vinter, kulde, peiskos og frostroser på hytteruta. Den har nemlig en fetter som i aller høyeste grad hører sommeren til — sangria. Det visste du gjerne ikke — at man kan drikke og kose seg med gløgg-familien året rundt? Enkelte mennesker drikker jo gløgg hele året rundt, uten å egentlig være klar over det.

Og du lurte på hvorfor jeg skriver om gløgg!?

Faktisk så kan du med god samvittighet ta deg en kopp gløgg neste sommer, om du legger ferien til Dodekanesene i det sørlige Egeerhavet, nærmere bestemt Kos. Der du ligger på stranden, og nipper til det rød-brune gullet, kan du tenke på at en tidlig variant av gløggen fikk sitt navn fra den moderne medisinens far (nei, jeg kødder ikke — vi skal til øya Kos. Det virker nesten overnaturlig at en så koselig drikk som gløgg kan spore sitt opphav tilbake til et sted som heter Kos. Det er helt drøyt, spør du meg.)

Legekunstens store far, Hippocrates, vokste opp nettopp der — på Kos. En tidlig forfader til gløggen slik vi kjenner den i dag — kalt hipocras, fikk nemlig sitt navn fra et vannfilter designet av den driftige greker’n. Filteret, kalt manicum hippocratium, ble brukt til å filtrere ut krydderier fra oppvarmet vin.

Man misbrukte altså legekunsten for å ruse seg på den tiden også. Intet nytt under solen hva angår menneskeheten og dens natur.

Denne varme, vin-baserte smakseksplosjonen av en drikk eksisterer den dag i dag, parallelt med gløggen slik vi kjenner den. Slik sjimpansene og de store apekattene eksisterer parallelt  med oss.

Faktisk så er hypocras den foretrukne gløgg-varianten i sentraleuropa. Den spiller også en hovedrolle i en ganske bisarr tradisjon på første nyttårsdag, i den sveitsiske byen Basel. Da fylles en hel fontene(!) opp med gløgg (av varianten hypocras), og forbipasserende kan få seg en særdeles god start på det nye året, akkompagnert av musikk og gratis bakst.

På spørsmål om dette faktisk stemmer, fikk jeg en mail fra Willian i Basel kommunes kommunikasjonsavdeling. Han kunne fortelle at «the wine starts at 11 am to flow.» Nyttårsfeiringen blir med andre ord lagt til Basel i år.

Forøvrig blir denne tradisjonen opprettholdt og organisert av «The Guild of the Golden Star», eller «Zunft zum Goldenen Stern» på tysk. (Illuminati? Journ. anm)

Det er viktig å ikke blande dem sammen med for eksempel «Golden Dawn», dette litt ytterliggående (skal man tørre å si «nazi», da dere?) partiet fra Hellas. Ei heller med Golden Star Takeaway, den 18. beste restauranten i Sandnes.

Nå kunne jeg sittet her og skrevet side opp og side ned om denne fantastiske drikken og alle dens ulike varianter og bruksområder. Men jeg må dessverre sette punktum for denne gang. Kanskje har denne teksten inspirert deg til å finne ut mer?

Jeg håper i det minste at jeg har gitt deg lyst på gløgg, og åpnet dine øyne for gløggens tradisjonsrike vesen og lange, storslagne historie.