– Håper på lik eller høyere enn i fjor

Valg_VT7_HB1

VALGOPPSLUTNING. Klokken 03.00 var valgoppslutningen ikke langt bak fjorårets total. SP-UiB-leder Johanne Vaagland håper på lik eller bedre valgoppslutning enn i fjor. FOTO: HÅKON BENJAMINSEN

Klokken 03.00 natt til torsdag var valgoppslutningen noe lavere enn fjoråret.

Av 14 336 stemmeberettigede, har 2 936 personer hittil stemt ved valget. Klokken 03.00 natt til torsdag, siste valgdag, hadde 20,48 prosent stemt. Fjorårets valgoppslutning endte på 22 prosent, og lederen av Studentparlamentet i Bergen (SP-UiB), Johanne Vaagland, er positiv til at oppslutningen kan nå denne oppslutningen også i år.

- Det vi ser er at mange ofte stemmer i siste liten.  Derfor har vi et godt potensiale til å få opp prosenten på valgoppslutningen en del den siste dagen. Mange stemmer første dagen, så blir det litt underveis, og så går det opp igjen på slutten, sier Vaagland.

Johanne Vaagland

SP-UiB-leder Johanne Vaagland. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN

Vaagland er positiv til at valgoppslutningen kan komme opp på 22 prosent, eller mer de siste timene.

- Jeg har et håp om at valgoppslutningen blir lik, eller høyere. Jeg blir positivt overrasket og veldig glad om valgoppslutningen blir høyere enn 22 prosent. Det er viktig at vi alltid strekker oss etter det bedre. Oppslutningen i fjor var en oppgang fra året før, da det var 17 eller 18 prosent. Det er synd om oppslutningen i år skal synke, sier SP-UiB-lederen.

Lavere oppslutning til styrekandidatene

En repeterende tendens de siste år er skjevheten i valgoppslutningen til studentparlamentet og universitetsstyrevalget. Den skjevheten ser ut til å opprettholdes også i år. Klokken 03.00 hadde 16,79 prosent stemt på de mannlige kandidatene til universitetsstyret, og 17,96 på de kvinnelige.

Vaagland tror én mulig årsak til lavere oppslutning til universitetsstyrevalget er at mange ikke får med seg at det skal stemmes til tre ulike valg.

- Det er mange som ikke helt får med seg at det skal stemmes til tre ulike valg. Noen tror at det kun er listevalg, og dette kan være med på å hindre økt valgoppslutning til styrekandidatene, sier Vaagland.

En siste oppfordring

Vaagland oppfordrer studenter til å bruke stemmeretten.

- Det handler om at du som enkeltstudent er med på å bestemme hvem som skal representere sakene i UiB sitt øverste organ. Da er det viktig å bestemme hvem det skal være, og hvilke saker du ønsker at representantene tar opp på dine vegne. Til universitetsstyret velger man to representanter som skal representere 15 000 studenter, så jo flere studenter de har i ryggen, dess bedre er det jo, sier Vaagland.