Hvor rask er din brille?

Fem forskjellige briller i alt fra 0-35 km/t.

Du har nok hørt uttrykket «raske solbriller» blitt brukt før. Kanskje er du til og med klar over hva som kan kalles en rask brille og hva som ikke kan det. Men nøyaktig hvor raske (eller trege) brillene dine er, er du neppe klar over. For å klare opp i de talløse misforståelser som helt sikkert har oppstått på grunn av dette, har de ansatte i Studvest satt seg sammen for å lage raskhetsskalaen.

Apropos_MSF_04John Lennon-brillen: John Lennon-brillen finner du typisk på en hippie som ligger henslengt på en gresstust i utkanten av et festivalområde. Spør du en person med John Lennon-brille om å bli med på fjelltur, blir du mest sannsynlig møtt av en hjertelig latter, et tilbud om å ta et drag av jointen som akkurat er på rundgang, samt en oppfordring om å roe heeeeelt ned.

Hastighet: 0-2 km/t.

Apropos_MSF_03Pilotbrillen: På tross av at pilotbrillens verdensberømmelse ble oppnådd i hastigheter som brøyt lydmuren, solid plassert på neserota til Tom Cruise i Top Gun, er det ikke en særlig rask brille. Til gjengjeld er den allsidig – så lenge du beveger deg rundt i gjennomsnittstempo, kan den brukes til stort sett alle anledninger. Høyhastighetsunntaket som bekrefter regelen er Tord Asle Gjerdalen.

Hastighet: 4-7 km/t.

Kronikk_MSF_02Clubmasterbrillen: En allsidig brille, som like godt kan brukes på en rolig tur rundt Storlungeren som på dagstur i skogen der du griller pølser på et bål tent med tennbriketter. Klarer du å tenne bål bare med skogsved, bør du vurdere å gå til anskaffelse av en litt raskere brille.

Hastighet: 6-9 km/t

Apropos_MSF_01Langrennsbrillen: Dette er ikke en brille med mange bruksområder. Den skal, som navnet tilsier, utelukkende brukes med bortoverski på beina. Bruker du den til andre formål, har du ikke hengt med i normtimene. Brillens naturlige habitat er på påskefjellet, på nesa til lillehamringer og vossinger i kondomdress.

Hastighet: 12-18 km/t.

Apropos_MSF_05Sportsbrillen: Du vet at faren din har kommet i midtlivskrisa når han kommer hjem fra XXL med racersykkel og sportsbriller. Særlig når han i fullt alvor argumenterer for at et par solbriller uten fargede glass ikke ville gi ham den samme lysbeskyttelsen som de han nettopp har kjøpt. Faktisk tror han så mye på det selv, at placeboeffekten er nok til å få ham til å sykle ti minutter raskere til jobb når han har dem på.

Hastighet: 25-35 km/t.

Martin Sorge Folkvord