Kultur

– Instagram er verstingen

Studenter og eksperter peker spesielt ut bildedelingstjenesten når de snakker om hva som skaper kroppspress.

KROPPSPRESS. Studentersamfunnet inviterte til debatt om kroppspress med forfatter og journalist Mari Grinde Arntzen (til venstre), feminist Kristin Nesse Thue, kulturkommentator Britt Sørensen og blogger Maja Hattvang. Foto: Nora Elvestad.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg opplever mest kroppspress på Instagram, sier lærerstudent Nora Ungvary Iversen (21).

Hun mener at alle de spretne rumpene og silikonpuppene som dukker opp i Instagram-feeden skaper en forventning om at det er slik man skal se ut.

– Tar man en tur til svømmehallen ser man jo fort at normale kropper ikke ser sånn ut, sier Iversen.

Hun får støtte fra medstudent Hedda Vik Askeland (20).

– De fleste som avbilder kroppene sine på Instagram har veldig fine kropper, så man fokuserer veldig på det, sier Askeland.

De to studentene var tilskuere på Studentersamfunnets møte om skjønnhetstyranniet på onsdag. I ekspertpanelet satt blogger Maja Hattvang, kulturkommentator Britt Sørensen, forfatter og journalist Mari Grinden Artzen og feminist Kristin Nesse Thue.

– Avfølg!
SKYLDER PÅ INSTAGRAM: Studentene Hedda Vik Askeland (20) (til venstre) og Nora Ungvary Iversen (21) mener Instagram fremhever idealkroppen i en større grad enn andre sosiale medier. Foto: Nora Elvestad.

Blogger Hattvang mener den konstante tilgangen til sosiale medier gjør at unge alltid har noen å sammenligne seg selv med. Hun peker på Instagram som verstingen på å skape kroppspress. Til studentene har hun en klar oppfordring:

– Avfølg! Slutt å følge folk på Instagram som får deg til å føle deg dårlig om kroppen din, sier hun bestemt.

Hattvang får støtte fra kulturkommentator Sørensen, og presiserer hvordan for mye fokus på kropp blant annet kan føre til dårlig sex.

– Altså, hvordan kan du nyte sex når du hele tiden tenker på hvordan puppene eller fitta di ser ut? spør hun lattermildt.

Kropp mot kropp?

– Tenk på alt kroppen din kan brukes til, og drit i hvordan den ser ut, sier Kristin Nesse Thue.

– NOK KROPP: Feminist Kristin Nesse Thue (22) mener det har lite virkning å bekjempe kroppspress med mer kropp. Foto: Nora Elvestad.

Hun vektlegger at man blir lykkeligere av å fokusere på alle aktivitetene man kan utføre med kroppen, fremfor det ytre.

En vanlig metode å bekjempe kroppsfokuset på har vært å vise et større mangfold av kropper, blant annet i NRK-serien «Line fikser kroppen», som ble nevnt i debatten. Men er det mest lønnsomt å kjempe kroppspress med mer kropp? For Thue er svaret et klart nei.

– Det er jo kropp som er problemet. Fokuset bør heller ligge på det innvendige, for jeg tror det er det vi blir lykkelige av, sier hun.

– Bli mer moden!

Lærerstudenten Iversen legger på sin side mest vekt på at man må bli mer moden for å håndtere kroppspress. Da forstår man at kropp absolutt ikke er alt, tror hun.

– Man må rett og slett å godta seg selv for hvordan man er, fordi det er sånn man ser ut. Å se ut som Instagram modeller er uoppnåelig, og i hvert fall ikke sunt.

Blant det som ble diskutert i panelet var hvordan industrier profitterer på å fremheve det uoppnåelige kroppsidealet. Sørensen understreker at industriene som profitterer på menneskers usikkerhet alltid har hatt «fake news».

– Bare ideen at barbert underliv er mer hygienisk enn å ha hår er jo fuckings bullshit, slår hun fast.

– Lov å pynte seg

Til tross for at man kan påvirkes på en negativ måte av sosiale medier, presiserer forfatter Mari Grinde Arntzen at det er naturlig å ville være den beste versjonen av seg selv, og at det ikke er noe galt i det.

– Det er ikke noe galt i å pynte seg! Det er først når idealet blir uoppnåelig, altså når du må kjøpe produkter eller ty til kirurgi, at man har et stort problem, understreker hun.

Powered by Labrador CMS