Koser bort eksamensnervene

Terapihund_TS_01

OMGJENGELIG: En terapihund må klare å tilpasse seg alle typer mennesker. Det er viktig at den forholder seg rolig om den er rundt mennesker med spesielle behov. FOTO: THEA STEPHANSEN

I mai kan studenter med eksamensnerver dekke kosebehovet ved hjelp av terapihunden Mie.

Terapihund_TS_09

SJELDEN. Foreløpig er det ikke så utbredt med terapihund i Norge. Mie er nemlig bare én av tre frilanshunder. FOTO: THEA STEPHANSEN

Omringet av fem sammenliknende politikk-studenter ligger fire år gamle Mie. Hennes helt spesielle repertoar gjør at studentene glemmer eksamensnervene en liten periode. Kanskje så lenge som to til tre dager, skal vi tro Karen Valeur Flaten, som driver Bergen Terapihund og er Mies eier.

Flaten forteller at i møte med menneskets beste venn vil kroppen instinktivt produsere hormonet Oksytocin, velværehormonet om du vil, fordi det blir assosiert med kjærlighet. Mies fremste egenskap er at hun er rettferdig – hun hilser på alle i rommet; her skal ingen føle seg ekskludert.

– Dette sitter i flere timer, kanskje til og med i flere dager. Helt enkelt kan man si at det spiser opp alt det negative i kroppen, sier hundeeieren.

Mie mindre nerver

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen har leid inn Mie gjennom Flatens firma, Bergen Terapihund. Hun ble uteksaminert fra Norsk Terapihundskole for to år siden, og skal besøke Studentsenteret seks ganger til i løpet av eksamensperioden. Påmelding skjer via Facebook-arrangementet, og hver gruppe med studenter vil få 20 minutter med storsjarmøren.

Mie vrir seg rundt på gulvet med labbene i været, og får sjarmerte jenter til å le mens de klapper henne på magen. De kommer rett fra lesesalen, 0g skal tilbake på skolebenken så snart de er ferdige. Jentene sier Mie gir dem utløp for kosebehovet, og selv om de erkjenner at effekten kanskje er litt psykisk, ser de fortsatt fordelen med det.

– Nå blir det A i alle fag, tuller Mari Lyngvær.

– Vi slapper faktisk litt mer av nå. Det er mye mer hjelp i gå her enn å gå hjem og se på TV i hvert fall, sier Sigrun Vasby.

Briljerer i USA

I neste uke skal Mie besøke en barneskole, og har tidligere besøkt både i bofellesskap og på sykehjem. Flaten mener at et slikt besøk kan hjelpe de fleste, og påpeker at det i USA er mye mer utbredt med terapihund. Der labber nemlig de firebeinte med mennesker med tannlegeskrekk til tannlegen, og roer ned personer som skal i store rettssaker. Hundene kan roe ned hvem som helst, egentlig.

– Mie har veldig god effekt på autister for eksempel, så vi er populære på barneskoler, forteller Flaten.

Hittil er det imidlertid ikke så utbredt med terapihund i Norge. Mie er nemlig bare én av tre frilanshunder.

– Jeg liker å si at vi er noen av pionérene i Norge, avslutter Flaten, før hun introduserer Mie for fem nye, superstressede studenter.

Terapihund_TS_06

EURASIER: Ifølge Wikipedia er hunderasen Eurasier kjent for å være en hyggelig familehund. Flaten understreker dette ved å si at mange liker hvor rolig Mie er. FOTO: THEA STEPHANSEN