Mest aktive brukere »

Litteratur.

Mer enn en gammel gambler

Bildetekst

Tekst: TORE FRIESTAD
Sist oppdatert: 23.02.11 kl. 00.27

Det første spørsmålet mange vil stille seg om de skulle se denne boken er nok «Hvem pokker er Thor Hansen og hvorfor har noen skrevet en biografi om ham?»

Vel, Thor Hansen er først og fremst kjent som norsk pokers gudfar, men etter å ha lest Roy Kvatningens bok forstår man at Hansen også er mye mer. Han har danset (og mer?) med Brigitte Bardot, vært siktet for norgeshistoriens største bankran, vunnet millioner av kroner og gamblet vekk de samme millionene. Og mye, mye annet. Som med mange andre biografier - hadde dette vært skjønnlitterært, ville nok foreleggeren pent takket nei fordi historien er for usannsynlig. Som forfatteren sier: «Jeg sliter med å se for meg Thor i en dyp stol foran TV-en. Han trenger ikke å gjemme seg bort i fantasiverdener - han er opptatt med å leve selv. Hvorfor er ikke jeg sånn? Er det i det hele tatt noen i min generasjon som er sånn? ... Thor Hansen er kanskje en spillegal gambler med dårlig råd, men han lever, for faen. Han lever!» Et perfekt objekt for en biografi om jeg noensinne har sett et.

Som vi kan se av overnevnte sitat har Kvatningen en personlig tilnærming til historien. Vi følger skribenten kronologisk gjennom seks uker i Las Vegas sommeren 2010, hvor han intervjuer Thor Hansen (som serverer noen utrolige historier) og dem som kjenner ham best, men også dekker World Series of Poker og skriver et slags reisebrev fra syndenes by, komplett med resturantanmeldelser og kasinobeskrivelser. Dette personlige preget funker, og gir et eget aspekt til biografien, den åpenbare respekten og genuine interessen Kvatningen har for personen Thor Hansen.

Litt trekk skal Kvatningen og Vindaci forlag ha. Man finner en del skrivefeil, og historier gjentas med tre siders mellomrom. Så litt mer korrekturlesning hadde nok vært på sin plass.

Likevel blir dette for bagateller å regne målt opp mot hvor utrolig interessant denne biografien er. Det er mye som setter et smil på leserens ansikt, og man blir virkelig kjent med en nordmann som har levd et virkelig spesielt og utypisk liv. Først og fremst er nok denne boken siktet inn mot norske pokerspillere, men jeg er ikke i tvil om at alle andre også vil elske å leve seg inn i Thor Hansens usensurerte liv.

«Thor Hansen: Usensurert»
Roy Kvatningen
(Vindaci Forlag)

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.