Majestetisk åpning av nytt fakultet

nytt_kunstfakultet_LRT_07

Hennes Majestet Dronning Sonja tok turen til Bergen for å være med på åpningen av det nye fakultetet for kunst, musikk og design ved UiB.

Onsdag 4. januar ble det nye fakultetet ved Universitetet i Bergen (UiB), Fakultet for kunst, musikk og design, åpnet med pomp og prakt i Universitetsaulaen. Fakultetet er en sammenslåing av det tidligere Griegakadeiet ved UiB og Kunst- og Designhøgskolen i Bergen (KHiB).

UiB-rektor Dag Rune Olsen var svært fornøyd med seremonien, som inneholdt både musikkstykker, taler og ikke minst kongelig tilstedeværelse.

– Det var fantastisk hyggelig, stilfullt og fullt av fine smakebiter på hva det nye fakultetet har å tilby. Også synes jeg det var helt overstrømmende flott at dronningen valgte å kaste glans over begivenheten, sier Olsen.

Hennes Majestet Dronningen selv er positiv til framtiden til det nye fakultetet.

HELT SJEF. UiB-rektor Dag Rune Olsen (t.h.) og Hennes Majestet Dronning Sonja mingler foran peisen på Godt Brød utenfor Universitetsaulaen. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN.

HELT SJEF. UiB-rektor Dag Rune Olsen (t.h.) og Hennes Majestet Dronning Sonja mingler foran peisen på Godt Brød utenfor Universitetsaulaen. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN.

– Det er veldig flott at nivået på kunstfronten nå blir hevet enda mer her i Bergen. Jeg er sikker på at mange unge vil få glede av dette, sier hun til pressekorpset.

Fakultetets dekan fram til høsten blir Gerd Tinglum, tidligere rektor ved KHiB. På spørsmål om hvorvidt hun kunne tenke seg å fortsette i stillingen som dekan, svarer Tinglum at hun ikke har hatt tid til å tenke over saken ennå.

– Nå har jeg nesten vent meg til å si både «2017» og «interrimsdekan», så det er jeg veldig fornøyd med, sier Tinglum.

Kraftsenter på Møllendal

Det nye bygget som studentene fra den tidligere Kunst- og Designhøgskolen i Bergen skal flytte inn i, står allerede klart. Flyttingen begynner i slutten av mai, og de nye studentene som begynner ved fakultetet til høsten vil kunne benytte seg av et åpent bygg fra oktober av.

Elevene ved Griegakademiet må foreløpig nøye seg med sine gamle, slitte lokaler, men vil på sikt kunne prate med kunststudentene over gjerdet i Møllendalsveien.

– Foreløpig fortsetter studieløpet som før ved begge institusjonene. På sikt vil det bli mer kontakt mellom dem, særlig med samlokaliseringen, sier Tinglum til Studvest.

Statsbygg har kjøpt tomten ved siden av det nye bygget til KHiB, og det forventes at musikerne på Griegakademiet skal flytte inn i bygget som skal bygges på tomten.

PYNTET SEG. Lektor i tekstilkunst, Kyoshi Jamamoto, overrakte et sjal ikke ulikt sitt eget til Hennes Majestet Dronning Sonja. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN.

PYNTET SEG. Lektor i tekstilkunst, Kyoshi Jamamoto, overrakte et sjal ikke ulikt sitt eget til Hennes Majestet Dronning Sonja. FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN.

– Da vil vi få et kunstnerisk kraftsenter på Møllendal som åpner for mer kontakt mellom elevene. Mulighetene for tverrfaglig samarbeid blir større med de fysiske møtene en slik løsning åpner for, sier Tinglum.

– Jeg tror vi vil se mer forskning, fag og utdanning på tvers av disiplinene, og nye kunstuttrykk på tvers av lyd og bilde sier UiB-rektor Olsen.

Doktorgrad i kunst

En annen av endringene som følger med sammenslåingen, er at det nå vil bli mulig å ta doktorgrad i kunst.

– Vi ser veldig frem til denne muligheten, sier Tinglum.

At det er bruk for en slik doktorgrad i samfunnet, er hverken rektor eller de ansatte i tvil om. Lektor i tekstilkunst ved det nye fakultetet, Kyoshi Jamamoto, mener denne muligheten er viktig for det akademiske miljøet på fakultetet.

– Selvfølgelig trenger vi doktorgrad i kunst! Kunst er veldig viktig, sier Jamamoto.