Fra LAN-party til drapsmaskin

drone_tour de force

FOT/COPYRIGHT: Tour de Force

Gjennom «Drone» blir vi vitne til en rå, nyansert og iskald historie om USAs droneangrep i kampen mot Al Qaida.

Film

«Drone»

  • Regissør: Tonje Hessen Skei
  • Medvirkende: Brandon Bryant, tidligere droneoperatør for US Air Force
  • Sjanger: Dokumentar

Regissert av norske Tonje Hessen Skei, gir «Drone» et detaljert innblikk i bruken av droner i moderne krigføring. Ikke bare er den stilistisk godt laget, men den treffer også som et skudd i seerens patos. Den er imponerende i sin kildebruk, og går inn på temaet med en dybde ingen andre filmer har gjort tidligere.

Gjennom ex-droneoperatør Brandon Bryant som står frem og forteller om sine opplevelser som ansatt i US Air Force får vi et kræsjkurs i moderne krigføring. – Det er bare å sikte, og klikke, sier han til kamera. Han er en av flere droneoperatører vi møter i filmen. Deres skildringer er sjokkerende og ikke minst avslørende. Bryant forteller blant annet hvordan han sliter med posttraumatiske stresslidelser og selvmordstanker i etterkant av drapene. Droneoperatørene stilles opp mot de mektige bakmennene i CIA, som ikke føler noe barmhjertighet for disse angrende drapsmennene. Det er lett å føle sympati for operatørene, og det er lettere å se hvordan de endte opp i en slik situasjon.

Brandons historie er sterk, men det er også ofrenes. Parallelt som vi får innblikk i dronekrigens destruktive virkninger på operatørene, møter vi også pakistanske familier og menneskerettighetsforkjempere. De vil stille verdens mektigste regjering til ansvar for sine handlinger. For til tross for Obamas lovnader har flere sivile, blant annet barn, blitt drept i dronekrigen. Tilbake står familier uten mulighet til å holde et ansikt ansvarlig.

«Drone» tar opp mange viktige spørsmål knyttet til moderne krigføring: Hvordan endrer fjernstyrt krigføring reglene i krig? I filmen gjentas det at å fly en drone er nesten det samme som å spille et videospill. Dette understrekes når vi ser hvordan ungdommer rekrutteres på denne måten: gjennom spill. Det er et budskap som ringer av sannhet over hvor upersonlig krigføringen har blitt og at prisen på et menneskeliv har sunket. Den ser også på produsentene av krigsutstyret: Hvordan en idé om å lage avansert fiskeutstyr ble til et av krigens mest brukte redskap for massemord.

Virkemidlene i «Drone» er kritiske og brutale. Den gir et nytt bilde av krigen mot Al Qaida, og krigens grusomme skildringer kommer til å sette seg i bakhodet lenge etter man går ut av kinosalen.