– Paris vil alltid være lysets by

Terror_HDG_07

KONDOLANSER. Mange ville skrive noen ord til Frankrike, pårørende og andre som har det vanskelig i etterkant av terroren som rammet Paris fredag. FOTO: HANNE DAHL GEVING

For franske Patrice og Amandine ble universitetets minnemarkering ekstra sterk. De håper frykten ikke tar overhånd i hjemlandet, og at franskmennene reiser seg igjen.

Onsdag ettermiddag arrangerte Universitetet i Bergen (UiB) en minnemarkering i universitetsaulaen for å vise solidaritet med den franske befolkningen etter terroranslagene fredag kveld. Totalt 129 personer ble drept i seks forskjellige angrep, og den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud ble mandag pekt ut som hjernen bak angrepet.

– Hat bør ikke bli besvart med hat, men med solidaritet. Jeg håper at denne markeringen kan være en måte å vise solidaritet med våre mange franske studenter og ansatte, sa viserektor for internasjonalisering ved UiB, Anne Christine Johannessen, i sin tale.

Terror_HDG_08

TILGJENGELIG. Frankrikes visekonsul i Bergen, Kjersti Fløttum, sier hun vet at de omlag 90 franske studentene i Bergen hadde en minnemarkering på Fantoft over helgen. Hun minner om at hun er tilgjengelig for å prate med franske studenter som måtte ønske det. FOTO: HANNE DAHL GEVING

Skaper frykt

Blant de rundt 60 personene som deltok på markeringen, var Amandine Tisserand, som er forsker ved universitetet, og senioringeniør Patrice Bretel. Begge kommer fra Frankrike, og har opplevd dagene etter terroren som vanskelige.

– Jeg kjenner litt på sårbarheten. Med frihet følger en sårbarhet, og jeg forteller datteren min at hun og de kommende generasjonene må jobbe hardt for å opprettholde friheten, for den kommer ikke gratis, sier Bretel.

Han får støtte av Tisserand, som sier angrepet føltes veldig nærme og vondt, og at hun har snakket mye med vennene sine de seneste dagene.

– Jeg tror vi trenger tid for å la det synke inn. Helt uskyldige mennesker har blitt rammet – det kunne vært min bror eller søster som plutselig ble revet vekk fra verden. Det er brutalt, sier Tisserand.

Terror_HDG_01

SAMLET. Franske Amandine Tisserand og Patrice Bretel har snakket mye med venner og familie de siste dagene, og syntes det var godt å møtes under universitetets minnemarkering onsdag. FOTO: HANNE DAHL GEVING

– Vil alltid være lysets by

Frankrikes visekonsul i Bergen, Kjersti Fløttum, holdt talen sin på både engelsk og fransk, og sa at tiden er inne for å dele, vise respekt, medmenneskelighet og solidaritet med det franske folk. Hun håper at resultatet ikke blir voldelig sinne, men at franskmenn står sammen i sorgen og tiden som kommer.

– Paris kommer alltid til å være lysets by. Vi står sammen med franskmennene, samt Beirut, Egypt, og andre byer som blir rammet av terror. Vi må ikke glemme dette, og stå sammen, sa hun.

Visekonsulen, som også er professor i fransk ved UiB, har vært svært aktiv i dagene etter terroren, og har vært tilgjengelig for franskmenn, både studenter og andre, som vil snakke om hva som har skjedd.

– Det er noe med å være langt hjemmefra når slike ting skjer. Man tenker mye på sine egne, og da er det viktig å stille opp, sier Fløttum.

– Skaper frykt

I tillegg til Fløttum og Johannessens ord, holdt også SiB-psykolog Øystein Sandven tale, der han minnet på tilbudet Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har til studenter som trenger noen å snakke med. To musikere fra Griegakademiet framførte to stykker fra den franske filmen Amelie, og Imagine av John Lennon. I tillegg sa Studentparlamentet i Bergens (SP-UiB) Tord Lauvland Bjørnevik, som tidligere har vært på utveksling i Paris, noen ord der han på vegne av SP-UiB kondolerte til den franske befolkningen, venner og familie.

– Jeg er svært glad for å se at franskmennene igjen har inntatt byens kaféer, restauranter og bistroer, sa Bjørnevik i minneordet.

Franske Tisserand og Bretel er usikre på om livet vil bli det samme igjen etter hendelsene, og sier terroren har skapt en svært ubehagelig stemning.

– Det skaper jo frykt. Man på muligheten for at det kan skje igjen, sier Tisserand.

Bretel tror ikke livet vil bli normalt igjen på en god stund, og sier terroren er en påminnelse om hvor heldige vi er.

– Det er en helt annen fellesskapsfølelse enn det som var tidligere. Vi står mer sammen nå, og vi må bygge videre på dette, sier Bretel.