Quiz is the new black

Apollon_LRT_04

FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN

I løpet av en uke med lite søvn og mye hjernetrim, trålet Studvests profesjonelle quizlag, Dustvest, gatene på jakt etter byens beste quiz.

Quizer i Bergen
  • Det finnes også mange andre quizer i byen, blant annet på Brukbar, Kronbar, Ricks, Litteraturhuset, Finnigans, Ad Fontes, Kvarteret og Elefanten.

Quiz slik quiz skal være

Hvor: Café Opera

Pris: 40 kroner per lagmedlem

Karakter: B

Dustvests poeng: Første plass, 60 av godt over 100 poeng

Cafe_Opera_LRT_06

FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN

På Café Opera kan du kombinere fredagsmiddagen med litt ordentlig hjernetrim og gode venner før helgen begynner. Den hyggelige og folkelige atmosfæren gjør at quizen fort også kan bikke over i fredagens vorspiel, og den spenstige musikken vil garantert gi deg lyst til å danse. Det er både unge og eldre quizere som fyller andre etasje på Café Opera og quizmasteren, selveste Jan Arild Breistein fra TV2 programmet «Jaget», har stålkontroll på den ivrige forsamlingen. Han baker spørsmålene så fulle med informasjon og potensielle svar at det gjelder å holde tunga rett i munnen. Men fortvil ikke; Café Opera er ingen amatør. Med to ulike klasser kan både nybegynnere og mer avanserte quizere hygge seg og quize samtidig. Et lurt triks fra Dustvest, som gikk av med seieren i klassen for «de dumme». Et lite minus er dog guidens dyreste quizpris per lagmedlem, noe som kan gjøre at vorspielet blir litt i dyreste laget når ølen i tillegg koster 66 kroner glasset.

 

Filmquiz uten film

Hvor: Scotsman

Pris: Gratis

Karakter: E

Dustvests poeng: Delt førsteplass, 33 av 40 poeng

Quiz_Scotsman_JJE

FOTO: JONAS J. EIAN

Sterkt i minne fra quizen på Scotsman står klippet fra den syke, syke japanske filmen «Machine Girl», der hovedpersonen gror noe som liknet en bazooka ut av rektum. Dette var derimot et av de få faktiske filmrelaterte spørsmålene som var å finne, en smule skuffende med tanke på at Scotsman reklamerte med «filmquiz». Som om ikke klippet fra «Machine Girl» var vulgært nok, serverte quizmasteren den ene sleivete kommentaren etter den andre. Han var også på relativt tynn is da han viste et klipp av noen nakne damer som illustrasjon til et spørsmål om hvem som designet en av kolleksjonene til Hennes & Mauritz. Med unntak av disse tragikomiske episodene var resten av spørsmålene ganske underholdende og varierte, og falt i god jord hos det relativt entusiastiske publikummet. Denne quizen kunne ha blitt bra hvis Scotsman kvittet seg med quizmasteren og virkelig utnyttet de nye, flotte storskjermene i kjelleren til å kjøre skikkelig filmquiz. At den var gratis er et pluss, selv om det mest sannsynlig er fordi folk ville nektet å betale hvis de ble bedt om det.

 

Quizen fra 1976

Hvor: Apollon

Pris: 30 kroner per lagmedlem

Karakter: C

Dustvests poeng: Sisteplass, 18 av cirka 115 poeng

Apollon_LRT_01

FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN

Har du en særegen interesse for 60-talls rock og Eric Clapton er nisjequizen på Apollon hver mandag quizen for deg. Her trimmes siste kunnskaper om platealbum og coverlåter uke for uke, og det er tydelig at majoriteten av de oppmøtte har vært på Apollon én eller flere ganger før. Med en forsamling der Dustvestlaget er de desidert yngste, og der over tre fjerdedeler er rocka fedre i band-t-skjorte, byr quizens spørsmål fort på utfordringer. Men med varsel om vanskelighetsgrad på forhånd burde vi kanskje innsett hva vi gikk til. Uansett er quizen godt organisert, og alle ser ut til å kose seg. Prisen per person er noe billigere enn andre steder og platebutikken, som åpnet for første gang i 1976, har en hyggelig atmosfære med vinylplater og CD-er hengende på veggen. Om dette var en guide i nisje-quizer ville Apollon desidert kommet høyt på listen, men quizen er nok litt for vanskelig for den allmenne student. Til og med Dustvest måtte fort innrømme nederlag.

 

Hangoverquizen

Hvor: Hectors Hybel

Pris: 20 kroner per lagmedlem

Karakter: B

Dustvests poeng: Delt førsteplass, 39 av 49 poeng

Quiz_Hectors Hybel_JJE

FOTO: JONAS J. EIAN

Det sies at en kald en i neven er det som skal til for å komme seg etter gårsdagens strabaser. Da hjelper det selvsagt at pilsen koster 35 kronasjer og kan nytes til litt lett hjernetrim en sliten søndagskveld. Søndagsquizen på Hectors Hybel er folkelig og uhøytidelig, og spørsmålene er tilpasset det varierte klientellet. Den koster 20 kroner per hode, og er vel verdt pengene. God stemning og hyppig skåling fra nabobordene bidro til at denne quizen klatrer høyt opp på Studvests quizbarometer. Det skadet heller ikke at premiene bestod av ølbonger og gavekort på Inside og Naboen. Til å være en søndagskveld var lokalet overraskende fullt, og dessuten koselig pyntet med stearinlys. Kakaoen er for øvrig mer enn akseptabel hvis du  skulle foretrekke en alkoholfri søndagskveld.

 

 

Byens beste premie

Hvor: Inside

Pris: 20 kroner per lagmedlem

Karakter: C

Dustvests poeng: Tredje plass, 31 av cirka 60 poeng

Quiz_Inside_JJE

FOTO: JONAS J. EIAN

Prisen for byens kaldeste og mørkeste quiz går definitivt til rockepuben Inside, der man blir ført opp i andre etasje til et stort sort rom som kan minne om undergrunnen i London og hvor gradestokken knapt viser mer enn 15 grader. Dog etter noen minutter kommer stemningen seg, og et lite stearinlys gjør det mulig for laget å se både hverandre og quizarkene. Quizens dårlige oppmøte gjør likevel at stemningen ikke når helt i taket, og det kan virke som om mange av quizens faste tilhengere er opptatt med noe annet denne onsdagskvelden. De få som har møtt opp er til gjengjeld veldig engasjerte og konkurransen rulles i gang med spørsmål etter spørsmål glidende over et stort lerret. Hele tre quizmastere har laget quizen, noe som gjenspeiles i dens varierende vanskelighetsgrad. Kun den siste quizmasteren tok seg bryet med å lese opp spørsmålene sine, noe som definitvt satte en demper på quizopplevelsen. Tross en litt lettvint løsning får Inside likevel kudos for quiz-Bergens beste premie. Hvem vil vel ikke ha gratis burger?

 

Nesten for koselig

Hvor: Nobel Bopel

Pris: 20 kroner per lagmedlem

Karakter: A

Dustvests poengsum: Andre plass,  55 av cirka 60 poeng

Dette er testens ubestridte vinner. Den utrolig sjarmerende og hyggelige quizmasteren hadde snekret sammen en variert og spennende quiz, organisert i oppfinnsomme kategorier som “flukt” og “oppramsing”. Den behagelige pausemusikken kombinert med en glovarm kopp lakris-te ga en deilig følelse av at nå er det høst, og at det faktisk er helt greit. Rosinen i pølsa var den uimotståelige konfektkaken med gresk yoghurt som Dustvestlaget selvfølgelig ikke klarte å holde seg unna, og som for øvrig også får karakter A. Til tross for at det kun var tre lag som deltok, var stemningen i lokalet på topp. Konkurranseinstinktet hos deltakerne var det heller ikke noe å si på: både brettspill, bøker og gavekort stod nemlig på spill. Selv om nabobordet vant en knepen seier med bare ett poeng, er kremlaget Dustvest sårt enige om at torsdagsquizen på Nobel Bopel er den beste quizopplevelsen vi har hatt.

Nobel_Bopel_LRT_02

FOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN