Rekordmange utvekslingsstudenter

Utveksling_IDA ANDERSEN_01

VERDENSOMSPENNENDE. UiB har utvekslingstilbud på alle kontinenter. FOTO: Ida Andersen

Aldri har så mange UiB-studenter dratt på utveksling i løpet av graden sin. Likevel vil både ledelsen og studentpolitikere at flere skal reise ut.

Av studentene som gikk ut med en grad fra Universitetet i Bergen (UiB) i 2014, var 31 prosent på utveksling. Dette er en ny rekord for universitetet, og første gang prosenttallet på utvekslingsstudenter er over 30.

Viserektor for internasjonalisering ved UiB, Anne Christine Johannessen, forteller til universitetets hjemmeside at ledelsen er svært fornøyd med framgangen, men at de nå sikter mot neste mål, som er at 40 prosent av studentene skal dra på utveksling i løpet av graden. For å nå disse målene er det flere ting som må gjøres.

– For at flere studenter skal reise ut må vi ha hjelp av ledere på alle nivå. Foreleserne, som er tettest på studentene, må også fortelle dem at det er viktig å dra på utveksling. Det er også avgjørende at studieplanene blir tilrettelagt slik at studentene kan ta et semester i utlandet. Sentralt kan vi sørge for utvekslingsavtaler med gode universiteter rundt om i verden.

Kravstor studentpolitiker

Også Tord Lauvland Bjørnevik, internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet ved UiB, mener at det er viktig å sikte høyere enn i dag.

– Selv om 31 prosent er bra i forhold til andre utdanningsinstitusjoner i Norge, er det ikke bra nok. Vi bør ha et mål om at enda flere kommer seg ut.

Bjørnevik er tydelig på hva han mener er viktigst for å øke antallet utvekslingsstudenter ved universitetet.

– Det viktigste er at man når ut med denne informasjonen så tidlig som mulig etter at man begynner ved universitetet. Å skulle bo et halvår i utlandet er ikke noe man kan bestemme seg for etter å ha hørt at fristen for å søke går ut om en uke. Det er viktig at man bevisstgjør studentene, så de kan begynne å tenke på dette så tidlig som mulig.

Positive studenter

Bjørnevik mener videre at det er viktig at universitetet og fagmiljøene forsøker å skape et generelt positivt bilde av det å dra på utveksling.

Her kan det virke som om det allerede gjøres en god jobb. De to psykologistudentene Nina Hilland og Leila Tveit er begge i sitt første studieår, men er allerede innstilt på å dra på utveksling før de er ferdigutdannet.

– Det er jo en fin mulighet til å utfordre seg selv litt. Man drar jo ut alene, og da må man lære seg å være mer selvstendig og ansvarlig, sier Tveit.

Hilland er enig, og understreker samtidig at det å få muligheten til å reise også er en viktig motivasjon for utveksling.

– Det kan jo være litt deilig å få et avbrekk fra Norge.