Snart eksamen? Ikke gjør dette!

Examen_HB_5

SISTE TRINNET. Etter måneder med slit, har du endelig klart å komme frem til det siste trinnet på trappa – eksamen. FOTO: HÅKON BENJAMINSEN

Fem kjente fjes gir tips til hva du ikke bør gjøre for å lykkes på eksamen.

Eksamenstiden er i gang. Du har enten vært flink, og lest jevnt og trutt gjennom hele semesteret, eller du har tatt skippertak den siste uken. Uansett kjenner du nervene begynner å komme noen dager før du får se oppgaven og blanke ark foran deg. Du har sikkert lest og hørt om utallige ting du må gjøre for å lykkes på eksamen. Her serverer Studvest deg hva du absolutt ikke bør gjøre:

Aarebrot_JBB_05

FOTO: JULIE BJELLAND BUER

Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved UiB

Mitt beste tips er å ikke lese deg i hjel dagene før eksamen. Ikke sitt oppe til langt ut på natten, selv om du ligger etter med lesingen. Ikke stress de siste 24 timene, og få tankene på noe annet. Jeg husker for eksempel da jeg skulle ha eksamen, så dro vi på kino kvelden før, for å slippe å sitte å grue oss hele kvelden.

moberg_Hina Zaidi

FOTO: HINA ZAIDI

Elisabeth Moberg, sanger og skuespiller

Oi, den var vanskelig! Først og fremst må du ikke lese for mye, og ikke miste humøret mens du sitter på lesesalen. Du må ikke komme inn på tanken på at dette er meningsløst, for da er det kjørt. Så må du ikke glemme å ta med deg noe gult å se på. Både mens du sitter og leser, og på selve eksamen. Jeg husker fra min studietid at hvis man hadde noe gult å se på, så ble man kvikkere i hodet. Det kan være en gul penn, en gul blyant eller en påskekylling.

HeikkiHolmås_Stortinget_Terje Heiestad.

FOTO: TERJE HEIESTAD

Heikki Holmås, SV-politiker

Mitt første tips er noe jeg selv slet med under eksamenstiden. Det er at du må unngå å drikke så mye kaffe dagen før eksamen at du ikke får sove om natten. Det andre er at du ikke må tro at du ikke kan pensum. Subjektiv mestringsevne er helt avgjørende.

Stemmerettsjubileum_Agnete Håland_HKL_14

FOTO: HANNE KRISTINE LIE

Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene

Du må absolutt ikke rangle dagen før eksamen! Du må heller ikke nilese dagen før, slik at du risikerer å stenge ute gammel kunnskap. På selve eksamensdagen må du for all del ikke glemme å ta med deg en god matpakke. For min del var det å ta gode pauser underveis viktig for å holde konsentrasjonen oppe. Ikke begynn å skrive med en gang du får oppgaven. Les nøye gjennom oppgaveteksten, og lag en disposisjon. Til slutt må du ikke tenke at alt går galt hvis du gjør det dårlig på eksamen. Du kan alltids få en sjanse til.

Davy Wathne_ØS_01

FOTO: ØYVIND SUNDFØR STOKKE-ZAHL

Davy Wathne, sportsanker i TV2

En ting jeg husker veldig godt fra min studietid er at altfor mange lot seg finte ut av studenter som trodde de visste hva som kom på eksamen. Jeg studerte norsk, og hadde forferdelig mye pensum. Derfor var det mange som tolket signaler fra forelesere eller medstudenter, og satset på at disse tingene skulle komme på eksamen. Så ikke ta sjanser, ikke tolk signaler fra foreleser, og ikke la deg finte ut av medstudenter. En annen ting du absolutt ikke bør gjøre, er noe som en kamerat av meg gjorde mens han studerte i Birmingham. Han hadde tilbragt det meste av tiden sin på pub gjennom skoleåret, og da han skjønte at han burde begynne å lese, tok han i bruk amfetamin for å kunne lese dag og natt. Natten før eksamensdagen falt han i dyp søvn, og møtte aldri opp på eksamen.