SosDem mister to mandater – men fortsatt størst

DSC_1954

PANGSTART. Realistlista var årets eneste nykommer ved årets valg, men ble valgets tredje største parti med 16 prosent og tre mandater inn. Her er det leder Roymond Olsen som jubler. FOTO: TORIL APELTHUN.

VALGRESULTATENE KLARE: Realistlista overrasket, DERA fornøyd med svakere SosDem og Grønn Liste halvert i studentparlamentet. Valgoppslutningen var rekordstor.

DSC_1927

FORTSATT OFFENSIV. – Det at vi nå har like mange mandater som DERA betyr ikke så mye, sier SosDem-leder Eivind Valestrand. FOTO: TORIL S. APELTHUN

Til tross for at Sosialdemokratisk liste (SosDem) går fra seks til fire mandater i studentparlamentet etter torsdagens valgresultater, går ikke listeleder Eivind Valestrand med på at de er valgets tapere.

– Vi er fortsatt den største listen, og er fornøyde med det. Vi vil fortsette med å være den mest aktive listen og jeg har stor tro på at de gode sakene våre vil gå gjennom, selv om det betyr at vi i større grad enn før må samarbeide med andre, sier Valestrand.

Eirik Lie Reikerås, som fikk plass i studentparlamentet for Det Eneste Reelle Alternativ (DERA), var likevel tidlig ute med å utnevne SosDem til valgets tapere, og gledet seg over hovedkonkurrentens tilbakegang.

– Nå kan ikke SosDem sitte å blokke våre saker lenger, og jeg tror vi vil få større gjennomslag for sakene vi tror på, som å fjerne 18. mai-eksamen og 8.15-forelesninger, sier Lie Reikerås.

SosDem-leder Valestrand avslår blankt at det blir noe lettere for DERA å få gjennomslag, og tror fortsatt konkurrenten vil slite med å få gjennom saker han beskriver som «urealistiske».

– Vi har aldri vært alene om å blokke DERA sine saker, så jeg tror absolutt ikke det blir noe lettere for dem å få gjennom urealistiske forslag, som for eksempel å fjerne 18.mai-eksamen og 8.15-forelesninger, sier Valestrand.

DSC_1920

OVERRASKET. – Jeg trodde vi ville miste mandater siden Realistlista stjal plasser, så jeg er svært fornøyd. Grønn Liste har litt uflaks og vi har litt flaks i mandatfordelingen, sier Eirik Lie Reikerås. FOTO: TORIL S. APELTHUN

Rekordoppslutning

Under valgvaken på Kvarteret fikk rektor på Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, æren av å presentere resultatene. Han kunne lese opp at rekordmange UiB-studenter hadde stemt ved årets valg: 25 prosent gikk til urnene, mot fjorårets 22 prosent, som også var rekord. Her er en oversikt over hele resultatet:

Sosialdemokratisk liste: 20,5% og 4 mandater
DERA: 17,5% og 4 mandater
Realistlista: 16% og 3 mandater
Venstrealliansen: 12,4% og 3 mandater
Grønn liste: 10,7% og 2 mandater
Liberal liste: 8,1% og 2 mandater
Blå liste: 5,0% og ett mandat

Har engasjert MatNat-studentene

Roymond Olsen, leder for Realistlista, var blant de aller gladeste på Kvarteret torsdag kveld. Som valgets eneste nykommere, karret de til seg hele 16 prosent av stemmene, og ble tredje største liste i studentparlamentet.

– Vi er veldig fornøyde. Vi har satset på å mobilisere MatNat (Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet journ.anm), for vi vet at fakultetet generelt har hatt svak oppslutning. Vi har sett at mange på MatNat bryr seg, og nå har de et parti som i stor grad retter seg mot dem.

– Tar dere på dere æren for den rekordhøye valgoppslutningen?

– Listen vår kan ta på seg litt av æren, i alle fall på MatNat. Vi har registrert at studentene der ønsker seg en liste uten en rendyrket ideologi, mindre politikersnakk og mer konkrete saker. Jeg føler vi er den typen listen.

Realistlista stjeler velgere

Camila Cimadamore fra Grønn Liste er ikke fornøyd med valgresultatet. Listen fikk i år kun to mandater, mot fjorårets fire.

– Vi gjorde en god jobb i valgkampen i år som i fjor, men det vises ikke på resultatene. Det er trist.

Cimadamore mener den nye listen, Realistlista, stjeler mange av velgerne fra det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat).

– Vi kunne kanskje rettet oss mer mot velgermassen på MatNat i valgkampen. Samtidig er det viktig for oss å være en liste som favner bredt, sier hun.

Venstrealliansen fram

Også Venstrealliansen (VA) kunne si seg godt fornøyde med årets valg. Listen gikk fram fra to kandidater i 2015-valget til tre nå med 12,4 prosent oppslutning. VA-leder Andreas Sjalg Unneland sier at listen nå kan være enda synligere og har større kapasitet til å jobbe for sakene de tror på.

DSC_1955

PØLSEFEST. Etter at valgresultatene ble presentert, var det klart for pølser og prosecco. Fra venstre: Eirik Lie Reikerås (DERA), Andrea Nilsson (VA) og Dogan Celik. FOTO: TORIL S. APELTHUN

– Det var veldig deilig å få inn ett mandat til, og nå får vi en enda tydeligere stemme i parlamentet. Jeg vet ikke hva vi skal slå i bordet med på første møtet, men jeg lover å jobbe hardt for studenters psykiske helse, at UiB skal legge bedre til rette for flyktninger og jobbe mer for studentkultur.

Unneland vil ikke gå nærmere inn på hvem han ønsker å samarbeide med for å få gjennom partiets hjertesaker, men innrømmer at han har sansen for Realistlista.

– Jeg tror absolutt det er mulig for oss å samarbeide med dem i enkelte saker. DERA sine forslag om 18. mai og flere andre saker vil vi også støtte, sier Unneland.