Studentmat: Enkel lasagne

Lasagne_LVN_04

Lasagne er tidenes søndagsmat, men mange synes det høres vanskelig ut. Det er det ikke – denne lasagnen er billig og digg, og består av tre enkle elementer.

Studentmat

Studentmat er spalten for deg som ikke er noen ekspert på kjøkkenet, men som gjerne vil lage litt mat selv. Rettene er tilpasset studentlommeboken, og koster ikke mer enn 50 kroner per porsjon.

Dette regner vi med at du har hjemme:

  • Olje
  • Salt
  • Pepper
  • Bakepapir
  • Plastfolie
  • Hvitløk fra forrige Studentmat
Dette trenger du:

Hvit saus:

  • 2 spiseskjeer smør
  • 3 spiseskjeer mel
  • 6 desiliter melk

Rød saus:

  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 fedd (de båtene, vet du) hvitløk
  • 1 pakke kjøttdeig / valgfrie grønnsaker hvis du er veggis

Resten:

  • Lasagneplater
  • 250 gram revet ost
Lasagne_LVN_01

FOTO: LIVE VEDELER NILSEN.

Denne oppskriften gir deg en svær chunk med lasagne som er nok til fire personer. Den er også perfekt å ha med seg i matpakka en kjip mandags formiddag. Slik gjør du det:

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme (den funksjonen som har én strek oppe og én strek nede).

Stek kjøttdeigen (hvis du ikke skal ha vegetar) i en stekepanne eller gryte med litt olje eller smør. Når den er gjennomstekt, heller du de hakkede tomatene oppi stekepannen sammen med kjøttdeigen. Hakk to fedd (de båtene, vet du) med hvitløk i små biter, og ha dem oppi tomatblandingen sammen med en klype salt og en klype pepper. Slå av plata og la stekepannen stå.

Lasagne_LVN_05

FOTO: LIVE VEDELER NILSEN.

Smelt smøret i en gryte på lav varme. Så visper du inn melet til det blir jevnt, og heller i melken litt og litt. La melken koke sakte inn, så den hvite sausen blir tykk. Pass på at det ikke er for varmt, for da brenner den seg. Når sausen har blitt passe tykk, omtrent som vaniljesaus, har du oppi en kvart teskje salt og en kvart teskje pepper, og setter gryta av plata.

Finn fram en ildfast form, et kakefat eller i verste fall en bred gryte. Hell litt av den hvite sausen oppi så den dekker bunnen – men ikke for mye, husk at du skal ha nok saus til flere lag! Neste lag er tomatsaus, tynt spredd utover. Så legger du et lag med lasagneplater. Så hvit saus, så tomatsaus, så lasagneplater. Så hvit saus, så tomatsaus, så lasagneplater. Når du nesten er tom for hvit saus, legger du siste laget med lasagneplater – der skal det bare være hvit saus og revet ost oppå, ikke noe tomatsaus (så den kan du godt bruke opp på forrige lag).

Sett lasagnen inn i ovnen, og la den stå der i circa 40 minutter. Server med salat eller bare litt fersk tomat.

Pris per middagsporsjon: 35 kroner.

Lasagne_LVN_03

FOTO: LIVE VEDELER NILSEN.