Studentpolitiker kan bli ordfører

Arkivfoto: ØYVIND SUNDFØR STOKKE-ZAHL

SP-LEDER. – Erfaringene jeg gjør som SP-leder er gull verdt. Jeg får jobbe mye med styring, mediehåndtering og store budsjettall ved UiB, sier Tommy Aarethun. Arkivfoto: ØYVIND SUNDFØR STOKKE-ZAHL

Tommy Aarethun (24) er innstilt som Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Lærdal.

Nåværende leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Tommy Aarethun, kan til høsten stå overfor en større lederoppgave.

Nominasjonsnemnda i Lærdal Arbeiderparti går nemlig inn for Aarethun som sin ordførerkandidat til kommunevalget.

– Det er veldig stas å bli spurt, men samtidig måtte jeg tenke nøye gjennom det før jeg takket ja. Det er en relativt stor sjanse for at Ap blir største parti i valget. Det blir et stort ansvar, sier Aarethun.

Til tross for sin – i ordførersammenheng – unge alder, har 24-åringen lang fartstid både i studentpolitikken og politikken hjemme i Lærdal, der han sitter i kommunestyret.

Generasjonsskifte

Nominasjonsmøtet til partiet holdes 14. januar, og det er da partiet stemmer over nemndas innstilling.

Leder i Lærdal Arbeiderparti Kristen Olav Grøttebø, er ifølge lokalavisen Porten.no trygg på at Aarethun er rett mann for jobben.

– Jeg føler det er på tide at vi fornyer partiet. Tiden min er forbi, og jeg er voldsomt glad for at Tommy tar denne utfordringen. Jeg er ikke i tvil om at han vil klare det, sier Grøttebø til avisen.

– Alder ikke det viktigste

Mange av dagens Ap-representanter gir seg i kommunestyret, og partiet står dermed overfor et lite generasjonsskifte.

– Partiet har vært veldig opptatt av å få inn en del unge, samtidig som det er en del av de sittende som blir med videre. Det blir en god blanding, sier Aarethun.

– Hvordan tror du det blir hvis du blir ordfører som 25-åring? 

– Det tror jeg skal gå veldig fint. Jeg tror ikke alderen blir det viktigste, for jeg har fått ganske mye erfaring og vil ha et godt team med meg.

Aarethun har en bachelor i statsvitenskap fra UiB, men har siden lagt studiene på vent.

– Jeg har jo et mål om å ta en master, men vi får se når det blir.