Toby hjelper deg takle eksamensstresset

Elise KruseNyhet

 

– Han glemmer at vi har tid på oss. Kom her da, Toby!

Den fire år gamle Cavalier king charles spaniel-en Sir Toby virrer rundt på Bassengrommet på Studentsenteret blant syv beundrende studenter. Alle vil ha litt av han, og det er tydelig at han begynner å miste litt fokus etter å ha vært på jobb som terapihund en hel dag.

– Det er klart hunder jobber ikke fulle dager sånn som oss mennesker. Det blir for slitsomt, forteller Tobys eier og hundefører Karen Valeur Flaten.

Straight-A student

Men i dag har Toby jobbet som en helt for arbeidsgiveren sin som for tiden er Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (SP-UiB).

Du hadde fått B+ av meg i alle fall. A hvis du kommer bort hit

Victoria Cernic, student

Det var nestleder der, Tord Lauvland Bjørnevik, som tok initiativet til å få på plass terapihund nå midt i alt eksamensstresset. Sammen med kollega Mie skal Toby være med på å tilby et avbrekk med mye kos og kjærlighet for studentene.

KLEMMETERAPI. Victoria Cernic får seg en skikkelig god og velfortjent klem etter å ha levert hjemmeeksamen i dag. FOTO: JULIE BJELLAND BUER

KLEMMETERAPI. Victoria Cernic (i midten) får seg en skikkelig god og velfortjent klem etter å ha levert hjemmeeksamen i dag. Her sammen med Oda Krogh Læret (t.v.), Carina Lillestøl (grønn genser) og Mia Milde (t.h.) FOTO: JULIE BJELLAND BUER

– Oppslutningen var enorm. Vi har måttet si nei til flere enn vi har kunnet si ja til, forteller Lauvland som viser til 380 påmeldte der kun 150 fikk plass.

Ifølge Norsk Terapihundskole, der Toby for tiden studerer, arbeider en terapihund for å øke helse, motivasjon og velvære. Toby er ennå ikke ferdigutdannet, og har foreløpig status som lærling i praksis.

Før han kan kalle seg terapihund må han ha et visst antall praksistimer og gå opp til eksamen.

– Du hadde fått B+ av meg i alle fall. A hvis du kommer bort hit, sier Victoria Cernic med armene utstrakt.

Hun er en av de heldige som får 20 minutters audiens med storsjarmøren.

TOPPSTUDENT. Toby hadde fått toppkarakter om det var UiB-studentene som skulle bestemme i alle fall. FOTO: JULIE BJELLAND BUER

TOPPSTUDENT. Toby hadde fått toppkarakter om det var UiB-studentene som skulle bestemme i alle fall. FOTO: JULIE BJELLAND BUER

Meldte seg på etter syv minutter

– Det må være en utrolig deilig jobb å bli klødd på sånn, sier en av de andre oppmøtte, Mia Milde.

Hun savner sin egen hund hjemme, og er strålende fornøyd med erstatningen der hun får seg en lykkelig sleik i fjeset.

– Ja, men også ganske utfordrende. Det er jo faktisk jobb å skulle være rundt så mange fremmede mennesker, legger hundefører Flaten til.

Et gjesp viser at Toby åpenbart er enig.

– Det er nok å bare være her synes jeg, sier Fredrikka Gudmundsdotter og ser lengselsfullt bort på den firbeinte.

Hun meldte seg på bare syv minutter etter SP-UiB åpnet for påmeldinger, og har gledet seg siden. Hun har til og med klart å dra med seg kjæresten som egentlig er allergisk, men som ser ut til å takle det fint likevel.

– Jeg har eksamen på mandag, og ja, det hjelper nok litt for nervene, sier Gudmundsdotter.

Kjent fenomen i USA

Det høres kanskje søkt ut. At man skal kunne kose seg til bedre karakterer eller mindre stress. Men det er faktisk sant.

Det er egentlig bare menneskelig fantasi som kan sette grenser for hva du kan bruke en hund til

Karen Valeur Flaten, hundeeier og -fører

I USA er terapihund svært utbredt på høyere utdanningsinstitusjoner og blir brukt flittig – året rundt. På Columbia University kan man stikke innom for litt kos hver uke. Terapihundene har vist seg å dempe stressnivået og øker nivåene av hyggehormonet oksytocin.

– Jeg tror dette blir mer utbredt i Norge også. Akkurat nå blir terapihundene tatt mest i bruk på sykehjem og eldresenter, selv om det egentlig bare er menneskelig fantasi som kan sette grenser for hva du kan bruke en hund til, forteller Flaten.

– Hva er så spesielt med hunden?

– Den lange historien mennesket og hunden deler. Det er den dyrerasen som er mest «tunet» inn mot oss, svarer Flaten.

KLØ MEG HER. Det ser ikke ut til at Toby kommer til å klage på tilværelsen sin med det første. FOTO: JULIE BJELLAND BUER

KLØ MEG HER. Det ser ikke ut til at Toby kommer til å klage på tilværelsen sin med det første. FOTO: JULIE BJELLAND BUER

Gledesdreper på fulltid

20 minutter har gått og SP-UiB-nestleder Lauvland kommer inn igjen på Bassengrommet. Med det vet alle hva som skjer.

– Jeg har blitt gledesdreper på fulltid jeg nå, sier Lauvland og ler.

– Men nå er altså Toby ferdig på jobb for i dag.

Alle de oppmøtte får seg et vått farvelkyss av den firbeinte tassen før de én etter én vemodig forlater rommet.

– I og med at det er vi selv som både står for arrangeringen og finansieringen så er det vanskelig å garantere at vi vil ha rom for å gjøre det i fremtiden. Men vi håper absolutt at det lar seg gjøre, sier Lauvland.

SLITEN. Det ble en lang dag på jobb for Toby som ikke en gang er ferdig utlært terapihund. Men ifølge UiB-.studentene er han jammen godt på vei! FOTO: JULIE BJELLAND BUER

SLITEN. Det ble en lang dag på jobb for Toby som ikke en gang er ferdig utlært terapihund. Men ifølge UiB-studentene er han jammen godt på vei! FOTO: JULIE BJELLAND BUER