Tør du å ha en tørr januar?

ARKIVFOTO: SIRI FLATLANDSMO

«Undersøkelser viser at 58 prosent av studentene i Bergen synes at det drikkes for mye i studentmiljøet.»

LESERINNLEGG

Ønsker du å skrive et leserinnlegg i Studvest? Send inn til debatt@studvest.no.

TEKST: Ingvill Skjold-Thorkildsen, prosjektleder Lykkepromille, SiB karriere & Studiemestring

TEKST: Ingvill Skjold-Thorkildsen, prosjektleder Lykkepromille, SiB Karriere & Studiemestring.

Det ble ikke hvit jul i Bergen, men andre januar la det seg et hvitt dekke over byen. Dessverre forsvant det dagen etter, men årets første måned kan gjøres hvit på andre måter!

I Bergen har nesten halvparten av studentene et risikofylt forhold til alkohol. Å ta en hvit måned etter julefeiring kan være en god måte å justere ned sitt eget alkoholforbruk, og spare seg for skader, dårlig helse og bakrus. Undersøkelser viser at 58 prosent av studentene i Bergen synes at det drikkes for mye i studentmiljøet. Mange drikker nok mer enn de egentlig ønsker fordi det er vanskelig å være den ene som sier nei takk i et veldig fuktig studentmiljø. Derfor kan en hvit måned i fellesskap med venner være en god ting både for helsen og trivselen til mange studenter.

I Storbritannia avstår 16 prosent av den voksne befolkningen fra å drikke alkohol i januar. De deltar i en kampanje som kalles Dry January, som er blitt så stor de siste årene at pubene har begynt å bestille inn store kvanta med alkoholfrie drikkevarer. For poenget med den tørre måneden er ikke å sitte hjemme i sofaen, men å leve et vanlig sosialt liv. Å unne seg en hvit måned er å gjøre noe bra for seg selv, og oppleves av mange som å noe heller enn å miste noe. 79 prosent av deltagerne i Dry January sparte penger, 62 prosent sov bedre og fikk mer energi, mens 49 prosent gikk ned i vekt. Professor Kevin Moore forteller om helsefordelene man oppnår ved å ikke drikke på en måned: «Det endrer leverfett, kolesterol og blodsukker, og hjelper med å gå ned i vekt. Hvis noen hadde et helseprodukt som gjorde alt dette på en måned, ville de håvet inn.»

Men kanskje viktigst av alt er at man ved å la være å drikke en måned, virkelig kjenner hva alkohol betyr for en. Mange gruer seg til å forplikte seg til en alkoholfri måned. Hvorfor det? De fleste av oss er jo ikke avhengige av alkohol, likevel er det godt integrert i livene våre. Hva skal vi gjøre istedenfor å feste? Går det an å feste uten alkohol? Hva skal vi drikke istedenfor? Hva hvis de andre drikker og jeg er den eneste som ikke…

De som har prøvd, forteller at det var mye lettere enn de hadde forestilt seg. Flere sier at de forholder seg annerledes til alkohol etter en slik måned, og selv om de begynner å drikke igjen i februar, er det på en annen måte. Noen forteller at de bryter drikkevanene sine, og blir mer bevisste på hvorfor og når de drikker. De er også mindre redd for å snakke om alkohol og fordelene med å drikke mindre.

Det finnes også en Dry January-app med en kalkulator som viser hvor mye du sparer, og gir deg tips, triks og motivasjonsmeldinger.

Gruer du deg til en måned uten alkohol? Kanskje blir du overrasket over hvor lett det er, i alle fall hvis du får vennene dine til å være med. Lykkepromille oppfordrer studenter til å ta en hvit januar i fellesskap, og oppdage gleden i å være sosiale uten alkoholen!