Nyhet

Dette vil Generell studentallianse gjøre for deg

Les om Generell studieallianses kjernesaker.

GENERELL STUDIEALLIANSE: Her representert ved førstekandidat Vetle Mikal Vedøy og andrekandidat MD Thala.
Publisert Sist oppdatert

Den 19. april åpner den digitale stemmeurnen for årets studentvalg ved Universitetet i Bergen (UiB).

I studentvalget stemmes det blant annet over hvem som skal få setene i Studentparlamentet. 24 av 31 seter besittes av studenter som velges gjennom listevalget. Listene kan sammenliknes med politiske partier, og de fleste av dem har en ideologi som kan plasseres på den politiske høyre-venstre-aksen.

Kjernesaker: Gjeninnføre gratisprinsippet, miljø, jobbe for mangfold på tvers av kjønn, etnisitet, tro, legning og gruppetilhørighet.

Fra og med høsten 2023 må studenter fra utenfor EØS og Sveits betale studentavgift for å studere ved Universitetet i Bergen. Det ønsker Generell studentallianse, ved listeleder Vetle Mikal Vedøy, å endre på.

De mener at utdanning er en sentral del av det norske gratisprinsippet.

– Det skal fortsatt finnes en viktig stemme ut mot verden som sier at utdanning skal være gratis. Vi mener ethvert vedtak om å kreve skolepenger fra noen studenter bryter med Grunnlovens paragraf 109, som sier at alle har rett til høyere utdanning på bakgrunn av kvalifikasjoner; altså ikke på bakgrunn av betalingsevne.

En annen viktig sak for Generell studentallianse er miljøet. De mener at miljøpolitikk kan implementeres hos universitetet på en sunn, innovativ og ansvarlig måte. 

– Miljøpolitikk skal ikke bare redde kloden, den skal skape innovasjon, forteller listeleder Vedøy.

UiBs mål er å gjøre universitetet klimanøytralt innen 2030.

Det er ikke godt nok for Generell studentallianse. De mener dette må skje allerede innen neste år.

– Vi mener at UiB kan benytte seg av en såkalt CO2-avlastningstjeneste, som lar UiB betale for CO2-avlastende tiltak basert på hvor mye CO2 de slipper ut.

I året som har gått forteller Vedøy at Generell studentallianse har vært en sterk stemme mot Equinors nye oljefelt Wisting til tross for universitetets avtale med Equinor. I tillegg har de, ifølge Vedøy, vært en sterk stemme i Ola Borten Moe saken.

– Vi har kjempet hardt for å gi Ola Borten Moe en sterk irettesettelse ved å erklære ham «persona non grata» ved UiB, og ved å rådgi i hvordan irettesettelsen skulle gjennomføres. Vi har også sett til at politikken generelt føres i en mangfoldig retning, sier han. 

Powered by Labrador CMS