Fullt i studentidretten: – Forventet ikke at så mange ville søke

Denne høsten har rekordmange søkt plass hos studentidrettslagene i Bergen.

KJIPT. Lena Mossefinn Falch og Olivia Åkerholm er to av flere studenter som ikke fikk plass på et studentidrettslag denne høsten.
Publisert Sist oppdatert

Høstsemesteret er i gang. Det betyr opptak hos studentidrettslagene, og i år opplever de enorm pågang.

Førsteårsstudenten Olivia Åkerholm har spilt fotball i tolv år. For å bli kjent med flere studenter og få et avbrekk i hverdagen meldte hun seg på opptaksprøven til et volleyball- og fotballag.

– Jeg forventet ikke at så mange kom til å søke, sier Åkerholm.

Hun fikk ikke plass på hverken volleyball- eller fotballaget på grunn av den store pågangen.

– Det var en liten skuffelse. Jeg hadde ikke trodd det kom til å være så vanskelig å få plass, sier journalistikkstudenten.

Ikke alene

Venninnen Lena Mossefinn Falch kom heller ikke med på et studentidrettslag. Hun så også frem til å bli kjent med flere studenter og være sosial.

– Det er kjipt å føle at man ikke er god nok, sier hun.

Førsteårsstudentene synes det burde være flere idrettslag eller plasser slik at alle som søker får tilbud om å være med.

SKUFFET. Lena Mossefinn Falch og Olivia Åkerholm synes det er urettferdig at det er så vanskelig å få plass på et studentidrettslag.

– Mange ønsker å være sosiale nå. Det skal ikke være sånn at folk bare sitter hjemme alene fordi de ikke får plass, sier Falch.

Sprengt kapasitet

Det er flere årsaker til at ikke alle får plass på idrettslagene. Hovedgrunnen er at studentlagene har for lite tid i hallene. De mest populære idrettene, blant annet håndball og fotball, er avhengig av halltid, og der er kapasiteten sprengt.

– Å for eksempel opprette flere fotball- eller hånballag ville ført til at flere søkere fikk plass, men studentorganisasjonene har ikke mer tid i hallene. Derfor kan de ikke opprette flere lag, sier Ingrid Borvik.

Hun er leder for Studentidrettsrådet i Velferdstinget Vest.

Borvik tror at rekordmange nye studenter og gjenåpning har ført til idrettslagene opplever rekordmange søkertall.  

– Men dette er ikke en ny problemstilling, sier Borvik. 

Fant en løsning
MANGE FÅR AVSLAG. Ingrid Borvik er leder for Studentidrettsrådet i Velferdstinget Vest. Ifølge henne har flere studenter fått avslag på søknader om å bli med på idrettslag i Bergen.

Et alternativ til studenter som ikke kom inn på idrettslagene de søkte på er åpne treninger hos Bergen Teknikersamfund Studentidrettslag (BTS Idrett) og Norges Handelshøyskoles idrettsforening (NHHI).

– I de åpne lagene kommer alle som vil med, og man trenger ikke å møte opp fast. De spiller foreløpig ikke kamper, sier lederen for NHHI, Amalie Husby.

Ifølge Borvik kan studenter også søke på idrettslag tilknyttet andre studiesteder en sitt eget.

For Falch og Åkerholm ble de åpne treningene hos BTS Idrett løsningen. De er fornøyde med dette tilbudet fordi det er lav terskel for å møte opp.

– Det er en miks av gutter og jenter på treningene, noe som er veldig gøy. Alle er inkluderende og snille.

ÅPEN TRENING. Førsteårsstudentene er fornøyde med dette tilbudet.
Powered by Labrador CMS