Kultur

Se opp for disse lokale pokalene

Det er mange musikalske talenter å følge med på fremover. Her er et lite utvalg av dem.

FOTO (f.v.): Posner / Posner; Vepsestikk / Aleksandra Milanovic; Tribino / Aleksandra Milanovic; Nelly Moar / Sjur Pollen
Publisert Sist oppdatert

Enda et musikkår har har kommet – og gått. I skyggen av P3, «Italia» og Ballin har en rekke små og lokale artister tatt steget frem i lyset.

Studvest har spurt kjente fjes i Bergens musikkbransje om hvilke artister de har størst tro på i året som kommer – og hva er vel bedre enn å starte året med å utforske nye artister?

Simon Alejandro, artist og arrangør av Jungelfest
 1. Tribino er en veldig spennende, ny og ung artist som har laget et rått album jeg har hørt deler av, som kommer ut i år! Han er og stødig live og jeg gleder meg veldig til flere konserter med Tribino!
 2. Kasha er en ung bergensartist som lager afropop og har dukket opp på flere spillesteder i det siste. Jeg er veldig giret over at ny og fet afropop produseres og kommer ut fra Bergen! 
 3. Posner er en relativt ung fyr fra Bergen som lager jungle og drum & bass. Slapp nylig solid plate på Mhost Likely og spilte en konsert på Østre som jeg har hørt bra om. Han viste meg noe uutgitt musikk da jeg traff han ute i romjulen – stødig! 
Ragnhild Severeide, bookingansvarlig USF Verftet
STØDIG. Simon Alejandro mener Posner er en artist å følge med på. FOTO: Posner
 1. Kristi Brud. Jeg kan se for meg at medlemmene i Kristi Brud hadde en ganske god motivator da de startet dette prosjektet. De har kokt sammen en fyldig og skitten sound som også er deilig poppete (kun pleasure, ingen guilt her), og jeg misunner alle som fikk oppleve dem på Landmark og Victoria i høst! Dette er musikere som er enormt gode på scenen, og med akkurat passe sylskarpe tekster vil dette være en glede å synge med på.
 2. Nix & The Nothings. Mulig det er fordi ungdomstiden var fylt med spillelister med rock og punk fra før årtusenskiftet, men da «Why» kom på tampen av 2021 kjente jeg på minner om en tid med konserter som var så energiske at du etterpå manglet en sko. Leken, hissig og upolert garagerock med psykedeliske tendenser gir meg lyst til å stå i et svett og tettpakket konsertlokale helg etter helg. 
 3. Nelly Moar. At 00-tallet er tilbake i både motebildet og musikken er det ingen tvil om, men Nelly Moar får meg til å lure på hvorfor det i det hele tatt var en periode da jeg ikke hørte på RnB hver dag. Stemmen er frustrerende god til å høres så avslappet ut, og et band som bare må smile fra øre til øre når de spiller – dette er musikk du blir i godt humør av!

Selvfølgelig er det artister som er enda mer ukjente – jeg kan nevne at jeg tror vi kommer til å høre mer om Vepsestikk, Posner og Bo Milli, men har ikke hatt mulighet til å dykke ned i de universene helt ennå.

Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende
SYLSKARP VOKAL. «Moar har en sylskarp vokal og en supersjarmerende utstråling», skrev kulturredaktør Selma Turiddatter om Nelly Moars konsert under Vill Vill Vest. FOTO: Sjur Pollen
 1. Han Herman imponerte meg stort på Vill Vill Vest i haust. Han har fått mykje merksemd for stemma si, men eg blei mest imponert over låtmaterialet: At det ikkje var ein eller to gode songar, men ei heil perlerad.
 2. Bo Milli har noko av den same forståinga av kva ein god popmelodi skal vere, og ikkje minst evna til å setje ideen ut i praksis. BTs meldar skreiv at «jeg blir genuint forbauset hvis ikke Bo Milli er godt kjent innen kort tid», og det er eg einig i.
 3. Nelly Moar har ein bachelorgrad i jazzvokal frå Griegakademiet, men høyrest ikkje «flink» ut, berre sjølvsikker og klar for verda. Songane er fulle av nikk til tidlegare RnB-heltar, utan at resultatet blir ein kopi. Slik skal det gjerast. 
Martin Midtbø Rokkones, Bookingansvarlig Vill Vill Vest 
LÅTPERLER. Jens Kihl ble imponert over antallet gode låter i Han Hermans katalog. FOTO: Victoria Brandt
 1. Vepsestikk: Rått rockeband med trompet og nok trøkk til å få deres egen musikklærer til å grine under konserten. Og alle er ikke fylt 18 år engang. 
 2. Tribino: Jazzstudenter som lager hiphop er ingen ny kombinasjon, men det er lenge siden vi har hatt noe så fengende her i by´n. Hold et øye åpent og du ser han nok også i ulike bandkonstellasjoner rundt om i byen. 
 3. Peri Winkle: Ok, Claudia Cox bor ikke lenger i Bergen, men dette glitchete, hyper-pop-aktige prosjektet, komplett med dukkehus og en glassfiolin formet som en sommerfugl, gir ut sin første singel fredag 13. januar og vi venter i spenning. Hun var også delaktig på flere låter på Major Parkinson sitt siste album. Se opp for Claudia!

Ellers anbefales studenter sterkt til å oppsøke Bucket DJz hvis de har lyst å gå ut og danse til noe av den gøyeste musikken som blir spilt på klubbene i Bergen om dagen. 

Sander André Fjærestad, leder for Hulen
 1. Vepsestikk er et kvinnelig punkband som består av fire kreative og ikke minst teknisk dyktige musikere. De har spilt hos oss flere ganger og de imponerer stadig. Man merker at de blir tightere for hver konsert, og vi har derfor troa på at de kan bli noe stort. Bandet jobber nå med sin første utgivelse, og vi gleder oss enormt til å høre hva de kommer med. 
 2. Nix & the Nothings er et lekent rock’n’roll-band med stor partyfaktor. Med sine groovy rytmer, vintage-sound og fantastisk stage-presence leverer de syk atmosfære og et hypnotisert publikum. De er nok definitivt en av Bergens store fanebærere for rocken. Siste skiva deres er rå og nydelig, men bandet må oppleves for å få et fullstendig inntrykk av hva de opererer med. 
 3. Uhyre leverer uansett skitten, rå og sinna hardcore av beste kvalitet. Bandet er relativt nyoppstartet og ga ut sin første EP, Heksenatt, før jul, og har stort sett vært på repeat hos meg siden det. De spilte sin første gig like etter EP-release på Skur 14, og der var det stappfullt. Uhyre turer faktisk innom Hulen denne våren sammen med Djevelkult, og jeg gleder meg stort. 
NIX & THE NOTHINGS. Både lederen for Hulen og bookingansvarlig på USF Verftet har troen på dette lekne bandet. FOTO: Nix & the Nothings
Powered by Labrador CMS