Studentavisene må få pressestøtte

Studentavisene i landet bidrar til en bedre mediemangfol og utdanner journalister. Det er på tide at vi får en del av kaken. 

Publisert

Dette er en leder.

Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis for og av studenter tilknyttet institusjonene for høyere utdanning i Bergen.

Underskrevet av Studvest, Universitas, Under Dusken, Stoff magasin, Peikestokken, Tuntreet, Argument og Unikum.

Flere redaktører i frittstående medier tar til orde for å endre pressestøtteordningen. Vi i studentavisene er enige i at det er på høy tid. 

Kulturdepartementet er imidlertid ikke overbevist. Statssekretær Even Aleksander Hagen sier til Klassekampen at tilskudd for medier uten konserntilknytning i praksis vil bety at man premierer medier som velger å stå utenfor konsern.

Men er det egentlig så ille da?

Man kan fint snu på argumentet. I stedet for å premieres, straffes i dag de som står utenfor et konsern. En gjennomgang fra Klassekampen viser at 67 prosent av avisene som mottok pressestøtte i 2023 er tilknyttet et mediekonsern. 

Skulle ikke pressestøtten sikre mediemangfoldet? 

Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt, argumenterer for at dagens pressestøtte fører til en maktkonsentrasjon i mediebransjen, der de som allerede har mye får mest. Dette mener han fører til likere journalistikk og mindre sunn konkurranse.

Vi mener studentavisene blir snytt for flere millioner kroner.

Som studentenes vaktbikkje er det viktig for oss å være gratis og tilgjengelig for alle – spesielt for en målgruppe som knapt har råd til en blokk med ost. 

Nest etter kunstig intelligens er det unge lesere som er den store bekymringen til mediehusene. TV 2 satser stort på Tiktok, VG på Snapchat. 

Studentavisene når ungdommen, selv uten krampaktig bruk av Snapchat.

Dessuten når vi dem med unge meningsbærere, som blant annet er Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende, sin våte drøm. 

Vi er, med andre ord, en viktig del av mediefloraen i Norge. 

I dag konkurrerer studentavisene mot andre studentforeninger om midler fra de ulike velferdstingene. Konkurransen er hard og alle søkerne er avhengig av hver eneste krone de får. I fjor var potten på 26 millioner. Litt over 4 millioner av disse gikk til studentavisene.

Til sammenligning ble det i fjor delt ut 401,7 millioner kroner i pressestøtte. 

Studentavisene gjør mye med lite, det har vi alltid gjort. Målet har aldri vært og vil aldri være å tjene penger. Alt skal tilbake til leserne eller journalistene.

Bare litt ekstra støtte ville snudd hverdagen vår på hodet. En sum som for mange aviser er piss i havet, hadde fullstendig revolusjonert driften vår.

Studentavisene ansetter godt over 100 ferske journalister hvert år med tilhørende opplæring i alle journalistikkens sjangre.

Mange av dem får opparbeidet seg nok erfaring til å sikre seg sommervikariater i alt fra BA og BT, til større riksmedier som VG og NRK. 

Flere av landets ledende journalister har ikke studert journalistikk. De startet karrieren sin i studentavisene. 

Siden 1940-tallet har flere studentaviser utdannet norske journalister. Vi skulle likt å se regnestykket på hvor mye andre mediehus tjener på journalistene vi har gitt dem.

Det er på tide å gi oss en bit av kaken!

Powered by Labrador CMS