Hvem er du på Fløyen?

Dette er noen av dem du møter om du trasker oppover Fløysvingene en solfylt fridag. 

TUTTI FRUTTI: Dette er blant dem du tar igjen, eller blir tatt igjen av, opp Fløyen.
Publisert

På soldager i Bergen flokker bergensere og studenter mot Fløyen som maur mot toppen av tua. 

Ved første øyekast kan mylderet se ut som en salig røre av unike individer. Men ser du litt nærmere etter, viser det seg at folkemassen er delt inn i svært spesifikke kategorier. Studvest har observert syv stereotyper. 

Hvem av dem er du?

Amundsen-jentene 

Oakley-briller, flokkdyr, tight turbukse

Iført svindyre tekniske plagg for topp til tå er bestejentene klare for tur med kollokviegruppa fra jussen. Pia sporter boblevest og pannebånd fra Amundsen, mens Julie har pyntet seg med dagstursekk fra Osprey til 4.999,- og allværsjakke til syv løk. 

Fløyen er det fremste sjekkestedet i Bergen på dagtid, og denne gjengen er klar til dyst. Gjengen har sminket, stellet og stullet seg før det keegeste av de syv fjellene skal bestiges. På veien går turen innom Outdoor Bergen, hvor nødvendighetene fra Amundsen og Oakley handles over Bergens laveste sko.

Bergenseren

Metall, skinny jeans, o2-konge

Tjommi vokste opp i Sandviken, og har slukt høydemetere i nabolaget fra barnsben av. Ikke la deg lure av hans usportslige ytre – denne hunden bør ikke skues på heavy metal-hårene. Her snakker vi svarte skinny jeans, Metallica-trøye og en rottehale det nok lukter innestengt av. Joggerne hater å bli passert av denne skapningen. Trøsten er at han fikk motbakker inn med morsmelka, mens du bare er en skarve østlending.

Denne bergenseren har hovedfag i forbikjøring opp Fløysvingene, og har ingen planer om å skjule det. Dette er hans verden, og du er dessverre bare statist.

Supermosjonisten

Enorme legger, slimhinner og sportslige ambisjoner

Fredric nøyer seg ikke med økt på Sammen City. Han harker seg også opp byfjellene for å strutte med sine markerte leggmuskler og sixpack. Som selvutnevnt alfahan snur han seg etter enhver rumpe i sikte. Hans selvgode ansiktsmimikk bærer preg av kompensasjon for manglende selvtillit. Markus skulle gjerne gått på NHH, men han var ikke den skarpeste på skolen. Han håper barberte solbrune lår og brystkasse kan kompensere.

Bose-hodetelefonene mater ham med hard tekno, og han vagger opp bakkene i en selvpåført transe. Dessverre slekter han på Martin Johnsrud Sundby, i hvert fall hvis en tar utgangspunkt i mengden slim og snørr som henger fra hakepartiet som et morbid brudeslør.

Turist I 

Fjellsko, storsekk og uhemmet skryting av turen

Denne gjengen har hørt om den brutale, enorme og ville vestlandsnaturen. Her er det ingen som har planer om å bli reddet ned fra Fløyfjellet. Legg merke til nyinnkjøpte fjellsko som går godt over ankelen, gjerne i mørkt skinn, mettet med lærfett. Sekken er fylt med kaloririk snacks, varme klær i tilfelle været snur og mat til å klare seg i flere døgn. 

Ved siden av uproporsjonalt store sko har turisten en av to: Bred amerikansk dialekt og alt for høyt volum i stemmen, eller så er det en asiater med mobilen oppe, som tilsynelatende filmer absolutt alt som befinner seg i linsens skuddlinje. Du dukker nok opp i neste familiemiddag i Hangzhou!

Turist II

Nervøs tripping i høyhælte sko og en kjæreste med enorm overkropp og pipestilker til bein

Det er mange turister som rett og slett ikke tør å gå hele fløyturen. På turistkontoret sies det at «the hike up Fløyen is a trip which probably takes 3-4 hours». For balkanparet på bryllupsferie i Bergen er det uaktuelt å slite seg ut. Fløybanen går, og det er ingen gode argumenter for ikke å ta den. 

På vei ned angrer frøkna på valget av fem centimeter med hæler, og den sterke kjæresten er visst ikke i så god form som han trodde. Det holder ikke å benke 140 kilo på Vestlandet, kamerat. 

Utstyrsfrik

utstyrsfreak, fløyen stereotypi

Fargerikt utstyr, ikke en skramme på klærne og litt nølende i gangen

Å ha det nyeste, beste og kuleste utstyret er fortsatt viktig for mange. Med jevne mellomrom trasker det en blakk sjel som har brukt et sted mellom 25 og 30 løk på nye, pustende og fjærlette fjelljoggesko, bukse som er så tynn at man nesten ikke merker den, og en jakke som er forsket på i flere år. Den er nemlig vindstoppende, regnsikker og garantert å aldri bli for varm. Alt for å være kongen av hårnålssvingene. Bare synd utstyr ikke trumfer erfaring for denne typen. 

Utstyrsfriken henter uante mengder penger fra en tilsynelatende bunnløs lommebok. Bare vent til topptursesongen kommer!

Svetterne

For mye klær, søkkvåt av svette og evig optimist

Det finnes bare dårlige klær, sies det, og det er mange som kler seg dårlig i regnbyen. Du ser dem drassende på to jakker i hånda, og en rundt livet. Antrekket som passet forholdene på Torgallmenningen, sørger nå for at Svetteren vasser i sin egen. 

Svetteren vil imidlertid aldri innrømme at dagens antrekk ikke er perfekt. Det handler om å ikke miste motet, og jobbe for å holde humøret oppe. «Vi er hvertfall ikke for kalde, da». For å låne grime-døgnfluen Michael Depaahs kløktige ord: Man’s not hot!

HF-studenten

Ullgenser, sigg og Doctor Martens

Unge Høyre-leder Ola Svenneby uttalte i høst at generasjon Thunberg er død. Det betyr bare at han ikke har gått Fløyen i det siste. Her er det ikke langt mellom islendere, palestinaskjerf og sigaretter i munnviken. Vår Nilsen (22) diskuterer internasjonal fredspolitikk såpass intenst at hun helt glemmer hvor hun går. Med i diskusjonen er Aske Amdal (24). Han tar til orde for å legge inn krav om minimum mastergrad for å kunne stemme ved stortingsvalg.

Klimaaktivistene er lett å kjenne igjen. Det henger en eim av pils og sigg bak dem, og de prøver å fikse verdensproblemer på vei opp til den overprisede kapitalistbollen.

Powered by Labrador CMS