Debatt

Velkommen til verdens beste by!

Gjør studietiden fin for alle, ved å inkludere flest mulig.

2020: Denne uken starter Fadderuken 2023. Her fra 2020.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Nye venner. Gamle bekjentskaper. Tusenvis av sider. Trange lesesaler. Utepils. Ulriken. Hjemmefester. Kollektiv. Tom konto. Ekstrajobb. Ensomhet. Fellesskap.

Kjære alle nye og gamle studenter – velkommen til landets beste studieby.

Vi har universitet, høyskoler og fagskoler. Uansett hvor du begynner har du tatt et klokt valg. Vi er en liten, men stor by. Vi har kafeer, restauranter, bibliotek, uavhengige, små butikker, idrettsanlegg – alt i kort avstand fra studieinstitusjonene. Det gjør studentmiljøet i Bergen både kompakt og inkluderende, selv om vi har flere titusen studenter i Bergen til enhver tid.

Jeg er bekymret for økningen i ensomhet og psykisk helse blant studenter. Lange dager på lesesalen, eksamenspress og store omveltninger i livet kan være krevende for mange. I tillegg kan det tidvis være vanskeligere å få seg venner og ta del i et fellesskap enn det du kanskje hadde sett for deg. 

Mitt budskap er tydelig: Ta vare på hverandre. Gjør studietiden fin for alle, ved å inkludere flest mulig. Ta en ekstra telefon eller send en snap til folk du kanskje ikke har snakket med på en stund. Vis at du bryr deg. 

For de som har behov for profesjonell hjelp fins det en lang rekke ulike tilbud. De er lett tilgjengelige på Sammen sine sider og de fleste er lavterskel-tilbud. Mange uten ventetid. Husk at det er modig å be om hjelp.

Studietiden er, for de aller fleste, en helt fantastisk tid. Med få forpliktelser og mye frihet. Det er en viktig periode i seg selv, ikke bare på veien mot jobb og voksenlivet. Derfor håper jeg du velger å gjøre det beste og det meste ut av studietiden. Ta del i studentidretten. Engasjer deg i en organisasjon. Gjør noe for andre. Bli praktikant eller trainee. Mulighetene er mange.

Og sist, men ikke minst, dersom du har meldt flytting: husk å stem ved lokalvalget 11. september. Vi trenger å høre hva de unge stemmene i Bergen mener. Alle dere som studerer i byen vår er verdifulle innbyggere på lik linje med alle andre, og jeg håper dere vil bruke stemmen deres på valgdagen.

Powered by Labrador CMS