– Det kommer nok til å bli en jul preget av mye eksamenslesing

Det blir ingen tid til å hvile på laurbærene for disse sykepleierstudentene, som skal testes i mikrobiologi allerede 3. januar.

JULESTRI: Ikke nok med gaver og julens kjas og mas, for Emma Furland er det også eksamen å tenke på.
Publisert Sist oppdatert

Tuva Baugstø Andersen (20) og Emma Furland (21) er førsteårsstudenter på VID vitenskapelige høgskole i Bergen. De har semesterets siste eksamen den 3. januar. Med andre ord, først etter juleferien er slutt. Da er det eksamen i mikrobiologi som venter.

– Planen har vært å slappe helt av i juleferien og hente seg inn igjen til et nytt semester. Nå må jeg bruke tiden min på å lese i stedet for, sier Furland. 

Hun beskriver seg selv som en person som lett kan kjenne seg overveldet og stresset. Det å ikke kunne ta seg ordentlig fri i ferien, synes hun er kjipt. 

SKOLEHODE: Eksamen kommer til å surre å gå i i dette hodet i juleselskapene.

– Det blir ikke helt det samme å være i juleselskap og hele tiden ha eksamen i bakhodet. Man sitter liksom hele tiden med dårlig samvittighet, og en følelse av at man heller burde lest. 

– Det blir nok en del skippertak

Det sier Sondre Norman Berg Eik-Nes, som sitter i Studentrådet på VID i Bergen. Han forteller at beslutningen om å flytte eksamen til etter jul ble tatt i håp om at det kunne bidra til å forbedre strykprosenten og gjennomsnittskarakteren på anatomieksamen. Den utgjør det primære fokuset for flertallet av studentene. 

– Flere tidligere studenter har hevdet at øvingen til mikrobiologi tok vekk fokuset fra anatomieksamen, forteller Berg Eik-Nes, og legger til at ledelsen derfor ønsker å evaluere om et slikt tiltak kan føre til bedre resultater for studentene. 

Eksamenen som avholdes i mikrobiologi etter jul er i utgangspunktet en liten eksamen som en del av et større fag. Den varer i en time, og består av flervalgsspørsmål hvor resultatene kommer i form av godkjent og ikke godkjent. 

– Jeg kan ikke snakke for alle studentene og hvordan de velger å håndtere denne eksamenen, men om jeg skal gjette blir det nok en del skippertak, sier han. 

To sider av samme sak 

Datoen for anatomieksamen er 14. desember. Tanken er derfor at studentene skal ha mulighet til å lese til eksamen i mikrobiologi i tiden før juleferien starter. 

– Planen er å bli igjen i Bergen og lese et par dager før jeg reiser hjem, forteller Andersen. 

VID Eksamen etter jul
LESE, LESE, LESE: Ingen pause for førsteårsstudentene

Hun håper dermed at hun slipper å stresse med eksamenslesning i romjulen. 

Både Andersen og Furland synes det er kjipt at eksamen avholdes etter jul. Samtidig har de forståelse for ledelsens beslutning om å flytte den. 

– Dersom flyttingen av eksamen fører til at resultatene blir bedre, synes jeg en slik ordning er positivt, sier Furland. 

Dette er første gangen et slikt tiltak har blitt innført. Førsteårsstudentene på VID er dermed de første som gjennomgår en slik endring. 

– Noen må være prøvekaniner, og i år ble det oss. 

Klarer ikke å gjøre alle fornøyd

Anita Lyssand er instituttleder for sykepleie på VID. Hun forteller at de har mottatt tilbakemeldinger fra misfornøyde studenter. 

Hun har forståelse for at eksamen etter jul kan bidra til å øke stressnivået blant studentene. Videre påpeker hun at de har tatt stressfaktoren i betraktning, og veid den opp mot andre mulige løsninger. 

SYKEPLEIE: Instituttleder Anita Lyssand forklarer at det ikke er mulig å gjøre alle fornøyd.

– Dersom studentene skal ha eksamen i mikrobiologi tidligere i semesteret, vil de ikke ha mulighet til å dra veksler fra anatomi og fysiologi faget, sier hun. 

Hun legger til at eksamenene nå er adskilt i tid, at det gis seminar i emnet og det er tid til å lese i uken før jul.

– Kunne en annen løsning påført studentene mindre stress? 

– Vi kunne ha gjennomført eksamen 21. desember. Da kunne studentene tatt ferie uten at denne eksamen lå framfor dem. Det er imidlertid mange studenter som ønsker å reise hjem tidligere, og derfor ble det for dette kull besluttet å flytte eksamen til 3. januar. 

Lyssand kan også opplyse at ledelsen vil se videre på tidspunkt for eksamen i mikrobiologi for fremtidige kull, men at de ikke klarer å gjøre alle fornøyd. 

Powered by Labrador CMS