Forsøkt fjernet fra muséplassen

På 17. mai våknet demonstrantene på Muséplassen opp til vektere som ville ha de fjernet.

CAMP FALESTIN: Rundt 60 studenter har vært innom campen i følge aksjonsgruppen.
Publisert Sist oppdatert

2. mai ble det første teltet til «Camp Falastin» satt opp. Siden da har det kommet til elleve nye telt. Studentene har arrangert aksjoner, demonstrasjoner og rundt 60 studenter har vært innom teltene i følge aksjonsgruppen.

Lignende protester foregår også ved andre utdanningsinstitusjoner i landet. 

17. mai-aksjon

Under 17. mai-frokosten til Universitetet i Bergen holdt fem aktivister opp bander hvor det stod «UiB supports genocide» og «Økonomisk boikott nå». Bisan Alamleh studerer for å bli grunnskolelærer og deltok på aksjonen. 

Alamleh forteller at de var der i over to timer, men mener at de ble oversett.

– Tre eller fire anerkjente oss og sa vi gjorde en god jobb. De fleste andre ignorerte oss, sier hun. 

I forkant av 17. mai skal vektere ha forsøkt å fjerne flere av teltene. Dette forteller Michel Schafstädt som er talsperson for Aktivister for Palestina. 

– De sa at vi måtte fjerne teltene fordi gresset ble gult, sier Schafstädt. 

Schafstädt sier de er usikre på hvem som tilkalte vekterne. Også politiet har vært innom før 17. mai og ba dem om å flytte telt, i følge Schafstädt. Da skal det ha vært vektere og buekorps som ringte dem. 

Bør tåle mye

I et innlegg på rektorbloggen kommenterer Margareth Hagen på demonstrasjonene. Hun skriver at universiteter bør tåle sterke virkemidler og forstyrrelse av «institusjonens dagligliv» og at også hun som leder bør tåle mye. Videre oppfordrer Hagen til en «utforskende samtale» med både studentaktivistene og universitetsmiljøet. 

Rektor har tidigere sagt til Studvest at hun ikke vil imøte gå kravene fra gruppen og oppgir å ha hatt god dialog med aksjonistene. 

Tid for handling

Michel Schafstädt studerer historie og har brukt mye av eksamensperioden i teltene. Han forteller at de ikke har opplevd at det har vært god dialog. 

– Det er ikke min oppfatning med tanke på hvor mye trøbbel vi har fått med eiendom, vektere og politi. De strekker seg ikke langt for å la oss gjøre det vi vil, sier han.

INGEN DIALOG: Schafstädt er opplever ikke dialogen med universitetsledelsen som god.

– Hvordan har dialogen med rektor vært?

– Vi har ikke hatt noe dialog. Den eneste kommunikasjonen vi har hatt med universitetet har vært gjennom vektere, sier han. 

– Er det dialog dere fokuserer på?

– Vi har aldri fokusert på dialog. Vi har innkalt til et møte med rektor, men det blir for å legge frem kravene våre, heller enn at det blir et dialogmøte, forteller han. 

– Det er en tid for dialog og det er en tid for handling. Tiden for handling startet for flere måneder siden, legger Schafstädt til. 

Aksjonistenen har tidligere unngått å samarbeide med andre organisasjoner for å etablere leiren som en selvstendig gruppe. Nå har de åpnet for samarbeid og oppsøker organisasjoner. Schafstädt forteller at de har fått støtte av LO Bergen, SV og Rødt sine lokallag i Bergen og Palestinakomiteen. 

Det er fremdeles usikkert om teltene står over sommeren. 

Studvest har ikke lyktes å komme i kontakt med Margareth Hagen 

Powered by Labrador CMS