Klippet av hengelåsene uten forvarsel

Det er vanlig praksis på Universitetet i Bergen (UiB) at hengelåsene på skapene ved hvert fakultet blir klippet av ved semesterslutt. Derfor reagerte flere studenter ved det Humanistiske Fakultet (HF) da låsene deres ble fjernet i oktober – uten forvarsel.

HF-STUDENT: Robin-André Gornall Grimstad er ikke fornøyd med at låsen på skapet hans ble klippet av.
HF-STUDENT: Robin-André Gornall Grimstad er ikke fornøyd med at låsen på skapet hans ble klippet av.
Publisert Sist oppdatert

Robin-André Gornall Grimstad er inne i sitt syvende studieår, men det var først dette semesteret han og studiekameratene bestemte seg for å ta i bruk bokskapene på Sydneshaugen skole. Kun få uker etter de hadde tatt i bruk skapene blå låsene klippet av.

– Vi trodde først det var noen masterstudenter som hadde gjort det og ville ha skapene for seg selv, så jeg byttet til et annet skap i bygget, forteller Grimstad. 

I mellomtiden fikk studentene en e-post fra Humanistisk studentutvalg (HSU) som informerte om at det hadde vært noen tekniske problemer, som var grunnen til at det ikke ble annonsert tømming av bokskapene. 

For å kunne beholde et skap gjennom resten av semesteret, må det henges opp en egen lapp som kan hentes ved infosenteret til HF. 

Studentene får dermed en ny frist for å markere skapene sine, men for Grimstad er det allerede for sent:

– Jeg vet ikke om låsen ble klippet før eller etter at de hadde sendt ut e-posten, men den var i hvert fall fjernet før jeg rakk å henge opp en lapp.

Lei situasjon

I e-posten står det at ordningen ikke gjelder for bokskap som tilhører masterlesesaler. Likevel skal studenter med disse skapene også ha blitt berørt.

BOKSKAP: Studentene har allerede begynt å henge opp nye låser på skapene.
BOKSKAP: Studentene har allerede begynt å henge opp nye låser på skapene.

– Jeg snakket med en masterstudent som også hadde opplevd å få hengelåsen sin klippet vekk der vi først hadde skap. Så det virket nesten tilfeldig at en masterstudent og kompisen min fikk låsene sine fjernet, men ikke jeg, sier Grimstad. 

Humanistisk studentutvalg skriver i en e-post til Studvest at det er fullt mulig at dette kan ha skjedd. Les resten av deres svar lenger nede.

Grimstad opplever det som upraktisk at låsene blir klippet midt i semesteret, og forteller at både han og kompisen var nødt til å ta med seg alle bøkene sine hjem igjen:

– Man er jo litt bekymret for tyveri, selv om det sjeldent er tilfellet. Men jeg og kompisen min låner noen av bøkene fra biblioteket, og dem har man i hvert fall ikke lyst til å miste, forklarer han.

I tillegg poengterer Grimstad at det også koster penger å kjøpe ny lås. 

Kommunikasjonsfeil og tekniske problemer

Humanistisk Studentutvalg (HSU) bekrefter i en e-post til Studvest at det er hengelåser som er blitt klippet av uten forvarsel på MittUiB eller per e-post. 

HF: En rekke avklipte låser ligger igjen på Sydneshaugen etter «klippemassakren»
HF: En rekke avklipte låser ligger igjen på Sydneshaugen etter «klippemassakren»

De forteller at tømming av bokskapene tilhørende masterlesesalene må koordineres mellom HSU og de lesesalansvarlige. 

Men bokskapene på lesesal 119 og 120 på Sydneshaugen skole – hvor Grimstad og kompisen først hadde skap – er tilgjengelige for alle, og HSU kontaktet dermed fakultetet for å finne ut av hvem som hadde ansvaret for disse skapene. 

Fakultetet informerte dem om at infosenteret i samarbeid med drift skulle arrangere tømming av bokskapene i oktober/november.

– I slutten av oktober fikk vi en e-post fra infosenteret om at drift nå var i gang med å klippe låser, og spurte om vi kunne stå før tømming og lagring av innholdet i skapene, skriver HSU.

Men så oppdaget de at det hadde skjedd en kommunikasjonsfeil:

– Vi i HSU trodde det kun var snakk om skapene inne på lesesal 119 og 120. Vi gjorde også infosenteret oppmerksom på at det ikke hadde blitt varslet på MittUiB om klippingen på forhånd. 

Rutinene falt bort

Infosenteret svarte at det hadde blitt sendt ut et varsel i god tid, men oppdaget at tekniske feil gjorde at meldingen ikke ble publisert. 

– Vi ba da om å overta arbeidet med bokskapene, og om infosenteret kunne gi beskjed til drift om at de kunne stoppe klippingen, informerer HSU.

Ettersom HSU fikk beskjeden etter at drift allerede var i gang med klippingen, ble det klippet av et uvisst antall hengelåser før de overtok arbeidet. 

LAPP: Slik ser retningslinjene for bruk av bokskap på HF ut.
LAPP: Slik ser retningslinjene for bruk av bokskap på HF ut.

– Vi vil understreke at HSU satte i gang med å håndtere situasjonen så fort vi ble gjort oppmerksom på at låser ble klippet. I dette tilfellet er det kommunikasjonsfeil og teknisk feil som har skapt problemer, som vi i HSU forsøker å rette opp i slik at studentene blir ivaretatt, bemerker de. 

HSU forklarer at rutinene ofte faller bort ved styreskifte, og ingen i det nåværende styret hadde kjennskap til prosedyren rundt tømming av bokskapene. 

Siden mangel på forvarsel og klipping ikke var fra HSU sin side, vil det ikke bli gitt noe kompensasjon fra dem. Men dette er noe de eventuelt kan diskutere med fakultetet om.

De oppfordrer studenter som har opplevd at låsen deres er blitt klippet før 15. november til å gi beskjed til dem. Ellers kan alle etterlatte eiendeler hentes på HSU kontoret ut semesteret. 

Powered by Labrador CMS