Viderefører avtale med israelsk universitet

Tel Aviv University har gitt økonomisk støtte til studenter i militærtjeneste. Det juridiske fakultetet har vedtatt å videreføre utvekslingsavtalen de har med dem.

VIDEREFØRER AVTALE: Det juridiske fakultetet viderefører avtalen de har med Tel Aviv University
Publisert Sist oppdatert

Inntil videre beholder Det juridiske fakultet ved UiB utvekslingsavtalen de har med Tel Aviv University. Det bekrefter Karl Harald Søvig, dekan ved det juridiske fakultetet.

– Det skal være høy terskel for å avslutte et akademisk samarbeid i form av en utvekslingsavtale. Det er viktig at studenter får oppleve ulike regimer og kulturer, skriver Søvig i en e-post til Studvest.

Videre skriver han:

– Jeg vil understreke at de massive sivile tapstallene på Gaza innebærer grove folkerettsbrudd.

ULIKE VURDERINGER: Karl Harald Søvig, dekan ved det juridiske fakultet.

Økonomisk støtte

I slutten av oktober i fjor meldte Tel Aviv University at studenter som kalles inn til militærtjeneste vil motta 1.000 ILS (3.000 norske kroner).

I samme melding skriver universitetet at det har til hensikt «å gi betydelige tilleggsbevilgninger, spesielt til de som tjenestegjør i strids- eller stridsstøttende enheter. TAU vil også tilby ekstra hjelp til studenter i reservetjeneste eller de fra nord og sør i Israel som nå står overfor umiddelbare økonomiske problemer.»

Innkalte studentene har også fått dekket leie på studenthybler i oktober og november i fjor.

I praksis er avtalen likevel inaktiv. Det er fordi UiB følger de gjeldende reisrådende til Utenriksdepartementet. 

– Det er ingen norske studenter i Israel nå og ingen israelske studenter i Norge under denne avtalen, påpeker Søvig.

KMD har sagt opp lignende avtale

Tidligere denne uken ble det kjent at fakultetet for Kunst, design og musikk sier opp sin utvekslingsavtale med kunstakademiet Bezalel. Dette fordi akademiet hadde engasjert frivillige studenter til å hjelpe til med å sy klær til militæret som kjempet ved fronten.

– Forskjellige fakulteter kan gjøre ulike vurderinger, og jeg har full respekt for at det er ulike syn på spørsmålet, sier Søvig.

Ønsker ikke samarbeid

ØNSKER INGEN AVTALER: Oscar Helleberg-Kvalsvik Student og tidligere nestleder i studentparlamentet.

Tidligere nestleder i studentparlamentet Oscar Helleberg-Kvalsvik mener at UiB ikke bør samarbeide med institusjoner som deltar i krigføring mot folkegrupper eller land.

– Det fyrste som ryk i ein krig er ytringsfridomen. UiB kan ikke fortsetje sitt samfunnsoppdrag som ytringsfridomens forkjempar samstundes som dei samarbeider med institusjonar som knebler ytringsfriheten.   

 

 

Powered by Labrador CMS