Slik var NSOs landsmøte

En helg fylt av meterlange strikkeprosjekter, gratis softis og en ledertale avbrutt av BeReal.

AVSTEMNING: Det er viktig å sørge for at alle stemmene telles riktig på et landsmøte.
Publisert Sist oppdatert

Forrige helg, 14.-16. april, var landets studentpolitikere samlet i hopetall i den gamle vikingbyen Tønsberg. Langs brygga i Norges eldste by gikk årets landsmøte for NSO av stabelen på hotellet som passende nok er oppkalt etter vikingskipet som ble funnet i byen: Quality Hotel Oseberg.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en interesseorganisasjon på nasjonalt nivå som representerer 32 ulike studentdemokratier. Dette vil si at NSO igjen representerer dem du har stemt inn som dine studentrepresentanter.

En halvtime langt opprop
ORGANISASJON: NSOs påtroppende leder Oline Marie Sæther ble valgt frem på landsmøtet 2023.

Innerst på brygga som mange kanskje husker fra Morten Ramms «Tønsberg Cribs» ligger det store grønne hotellet som for helgen er fylt til randen av unge håpefulle. På programmet for helgen stod en rekke debatter, avstemminger og valg.

Med små NSO-tannbørster og pins til alle fremmøtte stod konferansesalen klar til landsmøte. Årets versjon åpnet med en tale fra leder Maika Marie Godal Dam. Dam kunne skryte av NSOs arbeid med blant annet strøm-, bolig og og bistandspolitikk.

Det var dog ikke bare seire NSO kunne fortelle om i år. Dam uttrykte skuffelse over at internasjonale studenter fra utenfor EØS og Sveits må betale for utdanningen. Selv beskriver hun det som at «Gratisprinsippet ble forhandlet bort for usle millioner i et milliardbudsjett».

Til tross for at en håndfull virket mer opptatt av BeReal halvveis gjennom, ble talen møtt med stående applaus fra hele salen. 

Etter at de omtrent 200 til stede var ropt opp, en sekvens som tok rundt 30 minutter, kunne årsmøtet settes igang.

Interne begreper

I løpet av helgens landsmøte ble det valgt ny leder, nytt styre, samt stemt over NSOs viktigste mål. Delegatene fra Bergen benyttet muligheten til å stille spørsmål ved vagheten til NSOs handlingsplan og stille strengere krav til bærekraftsmål.

Spesielt stolt var NSO søndag over enigheten rundt å satse på et nasjonalt kollektivkort for studenter, en resolusjon som ble fremmet av delegasjonen fra Universitetet i Bergen (UiB).

1,5 G. 2 G. Fattigdomsgrensen.

Disse begrepene ble kastet flittig rundt i debatt om studiestøtten. Til tross for uenighet som debatten byr på, er enigheten relativt stor når det endelig skal stemmes.

Driftstilskuddet ble debattert i nærmere 2 timer.

I bergensdelegasjonen var det motstand mot den foreslåtte økningen i driftstilskuddet, men da det skulle stemmes over var flertallet stort for NSOs innstilte forslag. Også debatten om studiestøtte var omfattende, men uenigheten liten.

Som en outsider i studentpolitikken sitter man ofte igjen med et spørsmål om hva NSOs reelle politiske makt er?

Målet om at studiestøtten skal grunnes i grunnbeløpet i folketrygden har fortsatt liten støtte fra landets aller største partier. I disse streikedager kan man kanskje lure på hva NSO sitter med ved forhandlingsbordet?

Gratis kaffe og softis
ENIGHET: Til tross for mye debatt var det stort sett mye enighet når det skulle stemmes.

Det debatteres altså mye, men lite virker til å endres.

Til tross for at studentdemokratiene har representanter med ulike politiske standpunkt, og landsmøtet fremmer flere titalls endringer på innstillingene fra sentralstyret, er flertallet stort sett enig med alt NSO har fremmet.

Det virker som det kunne vært spart tid på innlegg og replikker, i hvert fall hvis vi skal tolke sukkingen fra salen hver gang ordstyrerne ytret sin catchphrase: «Vi er igjen langt på overtid».

Utenom de 20-30 som gikk opp og ned fra talerstolen, ga sukkingen kombinert med utallige meter strikketøy, inntrykk av at  de resterende 150 lengtet etter gratis kaffe og softis i gangen utenfor.

Bergensstudentenes tillitsvalgte var ofte å se på talerstolen. Flere ble også valgt til nye verv på landsmøtet. Leder for studentparlamentet ved UiB, Andrea Nesvik Voss, sier at hun er stolt over hennes delegasjons deltakelse.

Blant annet fikk UiB-delegasjonen gjennom en resolusjon om at NSO skal jobbe for gratis nasjonalt månedskort på kollektivtransport for alle studenter.

– Jeg er utrolig stolt over UiB delegasjonen sin innsats under NSO sitt landsmøte i helgen. De stiller godt forberedt, er aktiv og tar plass i debattene. De er klare og tydelige i sakene de taler for.

LANG TID: For noen tok debattene litt lang tid, og strikketøyet måtte hentes frem.

Det er imidlertidig neppe Bergensdelegasjonens opptreden av «Nystemten» på NSO’s festmiddag Nesvik Voss er mest stolt av. Den så det ved første øyekast ut som de ikke hadde rukket å øve så mye på.

Alt i alt var helgens landsmøte nok en samling for de spesielt interesserte.

Men det var også en samling for de med et spesielt ønske om å forbedre studenters hverdag.

LES MER FRA NSOS LANDSMØTE:

Norsk Studentorganisasjon har finansiert Studvests reise og opphold i forbindelse med landmøtet, men har ingen redaksjonell påvirkning.

Powered by Labrador CMS