Forurensningen i India er ekstremt mye høyere enn det som er forsvarlig. Det gjorde at Mathilde Thorsen ble alvorlig syk.

SYK. Mathilde Thorsen måtte på sykehus for å få behandling og medisinger etter å være utsatt for smogen i India. FOTO: PRIVAT


Annonse

Lav temperatur og lite vind er grunnen til at forurensningen har gått dramatisk opp i Indias hovedstad New Delhi. Smog har samlet seg i byen og har ført til unntakstilstand – som blant annet innebærer at lastebiler ikke lenger har lov til å kjøre i sentrum og at 6.000 skoler er stengt.

– Først da jeg kjørte motorsykkel i byen så jeg hvor ekstremt det var blitt, forteller utvekslingsstudent Mathilde Thorsen (25). Hun er i India for å drive feltarbeid til masteroppgaven sin i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Dagen etter motorsykkelturen i byen våknet hun og kjente at det var tungt å puste. Hun var slapp og hadde vondt i ryggen og lungene.

– Jeg skjønte fort at det var forurensingen som var problemet. Men jeg forsto ikke omfanget av det eller hvor alvorlig det var.

Sendt på sykehus

SIKKERHETSRUTINER. For å gå ut nå må Mathilde Thorsen bruke munnbind. FOTO: PRIVAT

En lokal dame Thorsen bodde med kjente fort igjen symptomene. Da de ikke hadde gitt seg etter noen dager, sendte hun den norske studenten til sykehuset på torsdag for helsesjekk og medisiner.

– De lokale sier dette er et kjent problem, men at det akkurat nå er helt ekstremt i forhold til hva det pleier å være, sier Thorsen.

Luftforurensning er ikke noe nytt for India. I 2015 døde 2.5 millioner mennesker av luftforurensning-relaterte sykdommer, noe som var høyere enn noe annet land i verden det året.

Men i år har forurensningen nådd nye høyder. Den amerikanske ambassaden i New Delhi registrerte klokken 12 på torsdag et nivå av fine partikler i luften på 630. Det er mye høyere enn byens vanlige snitt på 122. 

Ifølge ambassadens hjemmeside er alt over 100 usunt og alt over 300 skadelig. Anbefalt er under 50.

Allerede i november slo legeforeningen i New Delhi alarm. Ifølge The Guardian sammenlignet de hverdagen i storbyen med å røyke 50 sigaretter daglig.

Legene avlyste med dette et maraton som skulle være i byen. De mente det ikke ville være forsvarlig. Når har byens skoler også blitt stengt for å holde folk mest mulig unna smogen.  

– Mye folk på sykehuset

– Det var jevnt trykk med folk som kom til akutten i løpet av natten, sier Thorsen.

Hun var på sykehuset i fire timer og roser personalet for å være effektive og hjelpsomme til tross for mange pasienter.

– Da vi reiste til sykehuset i natt var det veldig rolig ute i gatene og i trafikken. Det er helt tydelig at folk hører på myndighetene sine råd om å holde seg innendørs.

Nå ligger hun hjemme med medisiner og håper på å bli frisk. Mest sannsynlig må hun droppe et seminar hun skulle på i New York neste uke.

Hun håper folk i hjemlandet Norge får med seg hvor store forurensningsproblemer det er, både i New Delhi og i verden generelt.

– Det er helt sikkert mange som meg, som ikke ante at dette var et så stort problem, sier hun.

Kommentarer

kommentarer