Hvordan overlever en arbeidsledig student?

Hva gjør studenter som ikke får deltidsjobb, og som har en konstant baktanke om en sparekonto som en dag vil si stopp?

LENGSEL. Det er 30.000 studenter i Bergen, mange med en lengsel etter arbeid. Slik burde arbeidsgivere se til denne gruppen i det en stilling åpner seg. ILLUSTRASJON: EMMELIE SALOMONSSON
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Nok en gang lyser skjermen opp med en ulest mail: «Vedrørende din søknad». Jeg trenger knapt åpne mailen for å vite hvordan den fortsetter: «Vi takker for vist interesse, men…». Og for ente gang åpner jeg fane etter fane. Ber til nav.no om at det i dag er noen som søker en stakkars student med smal arbeidsbakgrunn og tom lommebok.

Beregninger gjort av NSO i 2015 viser at studenter uten inntekter utover lånekassen går i minus med drøyt 3800 kr hver måned, med utgangspunkt i SSBs levekårsundersøkelse blant studenter. Studvest skrev høsten 2017 at flere studenter gjerne får noen ekstra lommepenger hjemmefra som kan hjelpe noe. Andre får inn det lille ekstra fra deltidsarbeid.

Men hva gjør de som er for sta til å komme tryglende til familie, som ikke har deltidsjobb og som har en konstant baktanke om at sparekontoen en dag kommer til å si stopp?

Flere studenter har behov for pengene en deltidsjobb bringer med seg for å kunne gjøre mer i studietiden enn å bare sitte på lesesalen. Etter leien er betalt sitter de fleste igjen med om lag 2500 kr som skal holde til alt av utgifter den neste måneden. Økonomisk bringer dette vansker spesielt når du gjerne vil ta deg en tur på konsert og drikke noen pils etter en lang dag med pensum.

Karrierestart.no skriver at grunner til at du ikke får arbeid kan være at du ikke bruker nettverket ditt, er underkvalifisert eller presterer dårlig på intervju. Beskrivelsen viser at søkeren ikke gjør det godt nok, og må prøve igjen. Som ung student kan du fort være underkvalifisert, og for mange kan dette være den første deltidsjobben de søker om. Flere er borte fra egen hjemby og har ikke hatt tid til å bygge opp noe nettverk som åpner opp mulighetene.

Studenter er en gruppe som er lett tilgjengelige, gjerne også over lengre tid, eller en grad eller to om du vil. Det er en arbeidsgruppe som er velvillige og fleksible. Sånn sett burde student-tittelen være positiv bakgrunn i seg selv.

Derfor mener jeg at arbeidsgivere burde se mot studentene når de utlyser stillinger. Kanskje se til høyden og ta sjansen på han uten arbeidsbakgrunn og kontakter.

Powered by Labrador CMS