Magasin

Lei av Bergen allerede?

De lærde strides om Bergen er en by som rommer uendelig med innhold eller som det går an å runde på en helg. Uavhengig av om du er ny i byen eller en gammel traver, har vi samlet et knippe forslag til litt annerledes ting å finne på, som kanskje kan overbevise deg om det første.

ANBEFALING: Vi anbefaler å gå i Jarle Klepps fotspor på Møhlenpris. Du kan komme deg dit med denne trikken.
Publisert Sist oppdatert
Badeplass

Selv om du kjenner byen ved Puddefjorden som din egen bukselomme, er det alltid nye badeplasser å utforske. Husk bare å sjekke vannkvaliteten på kommunens nettsider først – etter kraftig regnvær kan badevannskvaliteten være dårlig.

Sandviken sjøbad er Nordnes sjøbads koselige, litt ukjente og meget habile lillebror. Her er det instagramvennlig med stupetårn, plen og platting. Ta 3, 4,12 eller 19-bussen og kast deg i vannet.

Om du vil lenger ut fra sentrum kan du sitte litt lenger på 12 eller 19-bussen og ankomme Helleneset. Dette stedet er bergensklatrernes dårligst bevarte hemmelighet. Etter klatreøkta kan du legge på svøm fra berget, rulle på svøm fra rampa eller krabbe på svøm fra sandstranda. Jammen er det ikke basseng der også!

Om tang og tare og kløete saltvann derimot ikke er helt din greie, kan turen til Lægdetjernet ved Ulriken være et godt alternativ. Her får du utsikt, trening og en deilig dukkert i ferskvann – alt i én gå- eller gondoltur! 

Kafé

Alle blir vel fysne etter en dukkert…?

På vei tilbake til sentrum kan du for eksempel hoppe av på Bryggen for å stikke innom Det lille kaffekompaniet. Klemt inne mellom de trange gatene i Nedre Fjellsmau ligger denne søte kaféen. Familiebedriftens kaffe ble kåret til Bergens beste av leserne til Studvests bedre betalte storesøster, Bergens Tidende. Kaféen ble startet allerede i 1996 og regnes også som Bergens eldste kaffebar.

Om du har mer lyst på hjemmelagde boller, får du de «lokaleste» hos Solros. Den ligger i Marken, i et knæsjt blått, lite hus. Der lages maten fra bunnen av – på ekte. Vi snakker egne kyr, liksom. Hver dag går turen til fjøset, der kyrne blir melket og eggene hentet.

Hvis du heller vil støtte lokal ungdom og samtidig spise ferske boller, er turen til Hyssingen Café vel verdt det. På Møllendal kan du møte hyggelige vgs-elever som går på produksjonsskole. Det er et alternativ for elever som har sluttet eller ikke begynt på videregående. Kanskje er din bolle laget av den neste Morten Schakenda? 

Tur
PÅ VEIEN: Utsikt på veien til Det lille kaffekompaniet. FOTO: Magnus Laundal

Om du er rastløs etter alle kaféturene kan du bruke sensommeren til å gå på tur. Vi vil du skal glemme byfjellene, for dem har du allerede hørt om uansett. 

Ta heller turen til Gullfjellet. Denne toppen er like fin sommer som vinter, og er det høyeste fjellet i Bergen kommune. Fett å ha gått det, eller? Turen starter på Bergen Busstasjon hvor du hopper på buss 925. Etter rundt  40 minutter kan du stige av på Gullbotn og ta apostlenes hester fatt.

Om du er av typen som synes alle turer er bedre når de starter med tog, kan du for eksempel sikte mot Hananipa i stedet. Lokaltoget R40 står klart på jernbanestasjonen og ved Trengereid stasjon begynner oppstigninga. Vel fremme lover vi utsikt, så lenge værgudene er enige, selvfølgelig.  

Konsertsteder

Hvis du er glad i å høre livemusikk, men syns USF Verftet, Kvarteret og Kulturhuset i Bergen blir litt kjedelig, har du ikke lett godt nok.

Columbi egg er scenen på Litteraturhuset, som ifølge egne nettsider er «landets hyggeligste og mest fargerike folkemusikkscene». Da undertegnede en gang haiket på Sørlandet og ble plukket opp av en hardingfelemaker sa han at «bergenserne ikke vet hvor heldige de er med Columbi Egg.» Ikke vær som andre bergensere – finn ut hvor heldig du er.

ORIENTERING: Dette kartet kan du bruke til å finne de ulike anbefalingene Studvest har samlet. Illustrasjon: Even Hammersvik

Om du ignorerer vår oppfordring og heller vil danse deg bort i natta, er klubbkveldene til Jungelen et godt sted å henge. Lene Anette Kolltveit, produksjon- og frivilligansvarlig i Jungelfest sa i vinter til Studvest at «Bergen sentrum er tilrettelagt for hvite dudes i 20-åra som liker house og drikker alkohol». Det prøver de altså å gjøre noe med. Det arrangeres klubbkvelder, som oftest på Landmark, med dansemusikk du ikke hører andre steder i Bergen.  

Litteratur

Om du er sliten etter alle aktivitetene er det godt å sette seg i sofaen hjemme med ei bok. Det er noe eget med å lese skjønnlitterære bøker som finner sted i ditt barndoms paradis, en spennende by du har besøkt på ferie, eller nettopp – studiebyen din. 

Gunnar Staalesen er kjent for blant annet krimbøkene om Varg Veum og for det som kalles Bergenstrilogien, som skildrer mennesker og hendelser i Norge og Bergen gjennom hele 1900-tallet.

Om du heller vil lese en mer humørfylt krimvariant er Agnes Ravatns Dei sju dørene et godt valg. Åstedet for forsvinningen som må oppklares er en villa i Fløenbakken, like i nærheten av Grønneviksøren og Haukeland.

Hvis du derimot er lettskremt og helst vil lese om et liv som kunne vært ditt, anbefaler vi Charlotte Isabel Hansen av Tore Renberg. Den tredje boka om Jarle Klepp er kanskje hakket mindre kjent enn Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim, men er den eneste som tar for seg Jarle Klepps liv som student ved UiB. I boka bor han på Møhlenpris, tilbringer tid på Høyden, prøver å få livet til å gå rundt, og får plutselig besøk av dattera han ikke visste han hadde. God lesing!

Musikk

Selv om det er fint å lese, kan stillheten bli øredøvende. Istedenfor de gamle traverne Sondre Lerche, Gabrielle, Lars Vaular og Kamelen har vi samlet mindre kjente alternativ, som den perfekte dagen i Bergen kan avsluttes med.

Surferocken fra Vestlandet er velkjent. Isteden for å høre på Hvitmalt Gjerde, kan du plukke ut Kropp og late som du er beach boy på Californias sandstrender. Forresten, ikke glem at Vestlandet bokstavelig talt er Norges svar på west coast, og Hoddevika er vår Muscle Beach.

Om du heller vil høre på jazz og trives aller best med artister som ikke mange har hørt om, er Thea Wang et godt alternativ. Det er deilig å kunne snakke om lillesøsteren til en allerede etablert artist.

HVERDAGSMØTE: I Bergen kan du besøke de samme stedene som Herr Veum, og attpåtil møte han på gata. FOTO: Iben Jorde

Hvis jazzen blir kjedelig og surferocken for lett kan det være verdt å dykke ned i Miss Tati, og hennes prosjekt Angola 70. Det er en stund siden det har kommet ny musikk på streamingplattformer, men det som er der er gull, og hun dukker plutselig opp på en konsertscene nær deg.

BEACH BOYS: Bli en beach boy, eller girl, og nyt Vestlandet. PRESSEFOTO: Amalie Bakke
Powered by Labrador CMS