Lus i underbusken

Kribler det i underlivet, men ikke på en god måte? Det kan være flatlus!

Publisert

Det er mange ting som kan gjøre at det kribler i underlivet. Forelskelse, seksuell tiltrekkelse, sopp og seksuelt overførbare sykdommer er noen av dem. I tillegg er underlivet, med sin gode hårvekst, et godt levemiljø for visse småkryp. Flatlus er en av dem, men heldigvis sjelden i Norge.

Flatlus er sammen med kroppslus og hodelus en av tre typer lus som lever på mennesker. Flatlusen lever i kroppshåret og trives best i håret på tissen og rundt rumpehullet, men kan også finnes andre steder på kroppen, som i håret under armene. Lusen holder seg fast til hårroten med sine tre par, og suger blod for å overleve. De legger egg på hårstråene som danner nye lus.

En morsom fakta er at eggene limes godt fast til hårstrået og vokser utover når håret blir lengre. Dermed er det mulig å beregne omtrent smittetidspunkt ved å se på hvor langt ut på hårstrådene eggene ligger. 

I likhet med hodelusene som snek seg fra hode til hode da vi var yngre, overføres også flatlusen ved nær kroppskontakt, som for eksempel under sex. Det kan også overføres via håndklær og sengetøy om man bor tett sammen. Flatlusen holder seg derimot stort sett til håret i underlivet og ikke på hodet.

Symptomer på flatlus er i all hovedsak kløe. Dette kommer av en allergisk reaksjon på lusebittet. Om du ser på huden kan det bli rødlig og litt blått der du har fått små bitt. Flatlus er ikke farlig, men det er smittsomt og ganske plagsomt. Det er dessverre ikke så lett å bli kvitt. 

Behandlingen skjer med lusemiddelet Nix krem. Kremen får du reseptfritt på apoteket og brukes også i behandlingen av skabb. Det er kun de som har fått påvist lus som skal behandles, og veiledning i behandling får du hos lege og på apoteket. Det finnes ingen hjemmetest for flatlus, så hvis du har kløe i underlivet bør du ta en tur til legen. 

Samtidig med behandling må klær og sengetøy vaskes på 60 grader eller legges i fryseren over natten. Lusene er som mange av oss mennesker helt avhengig av kroppskontakt, og dør uten dette etter ett til to døgn. 

Hvordan vet du om det er flatlus og ikke skab du har? Både skabb og flatlus er småVel, skabben går ned i huden din og graver små ganger, typisk på hendene, med også i underlivet. Flatlusen liker seg derimot på hårene og man kan faktisk se dem krype rundt i busken i underlivet.

Det er ikke bare skabb og flatlus som gjør at du klør i underlivet. Ta en tur til nærmeste lege eller helsestasjon for å finne riktig behandling! Da får du tatt en sjekk for andre kjønnssykdommer i samme slengen. 

Smask og dask, 

Magnus & Marie 

Powered by Labrador CMS