Debatt

Ditt svar på SHoT-undersøkelsen er essensielt!

Hjelp oss med å hjelpe deg. Uten dine svar, kan vi ikke forbedre studenthverdagen.

Studentenes helse og trivsel kan ikke tas for gitt. Foto: Andrea Olsen og Illustrasjon: Ellen Sofie Engen
Studentenes helse og trivsel kan ikke tas for gitt. Foto: Andrea Olsen og Illustrasjon: Ellen Sofie Engen
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debatt

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  •  Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg etter god presseskik.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, kanskje bedre kjent som SHoT-undersøkelsen, pågår fortsatt. Vent litt, skulle ikke den avsluttes for noe tid siden? Jo! Men svarfristen har blitt utsatt. Grunnen er så enkel som at vi trenger flere svar. 

La meg forklare. SHoT-undersøkelsen gjennomføres hvert fjerde år. Det er Folkehelseinstituttet som gjennomfører undersøkelsen, på oppdrag fra studentsamskipnadene Sammen, SiO og Sit. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge hvordan studiehverdagen egentlig ser ut for norske studenter, og hvordan vi kan gjøre den enda bedre.

Det er den største undersøkelsen i Europa av sitt slag, og den brukes jevnt og trutt av forskere, fagpersoner, studenttillitsvalgte, politikere – kort sagt alle som jobber med studentenes helse og trivsel på et eller annet nivå, egentlig.

Flere tusen av studentene i Bergen og på UiB har allerede svart på undersøkelsen, og tallene øker jevnt og trutt. Det er kjempebra, men vi er ikke helt i mål enda! 

Vi står i en særskilt situasjon nå der studentmassen har vært rammet av nesten to år med pandemi. Gjennom alt dette har det ikke vært mangel på saker der studentenes situasjon har blitt belyst, enten det handler om økonomi, psykisk helse eller læringsmiljø. Disse sakene er viktige – og de veier tungt fordi de har bakgrunn i data. Data som særlig SHoT-undersøkelsen gir oss. 

Disse tallene er særlig viktige for oss som er studenttillitsvalgte. Som leder for et studentdemokrati er en av mine viktigste oppgaver å jobbe med å forbedre trivselen og studiehverdagen for alle UiBs studenter. Men denne forbedringen skjer ikke dersom vi ikke har gode bakgrunnstall. Jo flere UiB-studenter som svarer på SHoT, desto større gjennomslagskraft har vi når vi går til universitetsledelsen og forteller hva studentene vil ha. 

Med SHoT-undersøkelsen kan vi finne ut hvor skoen trykker. Vi kan finne ut hvordan universitetet kan gi deg et bedre opplegg ikke bare av den faglige varianten, men også det sosiale. Vi kan finne ut hvilke tilbud du trenger, hvordan studentøkonomien din kan bli bedre, og hvordan det går med bosituasjonen din. Men der er cluet igjen – vi trenger dine svar. 

Kanskje føler du på en viss «undersøkelse-trøtthet» – det har tross alt ikke vært mangel på undersøkelser, barometre og forskningsprosjekter fra ulike hold, og det er lett å ignorere den e-posten. Det er forståelig. Men denne undersøkelsen er the big one. Det tar 20 minutter å svare på den, og med de 20 minuttene gjør du en uvurderlig innsats for både deg selv og dine medstudenter. 

Studentenes helse og trivsel kan ikke tas for gitt. Og hvis vi skal jobbe med å gjøre den bedre og løse utfordringene som står i kø – både med og uten pandemi – trenger vi erfaringer fra studentene selv. Ta en shot for studenthelsen innen 10. april. For deg og dine medstudenters skyld! 

Les også: Leder: Det bør være enkelt å samles på campus

Powered by Labrador CMS