Nyhet

Vil skape en ny politisk kultur

Generasjonspartiet er blant de minste partiene i Bergen, men leder Gyda Ulrike Oddekalv (30) har likevel rukket å gjøre seg bemerket i den politiske kaosbyen Bergen.

PARTILEDER: Gyda Oddekalv tok over som partileder for Generasjonspartiet i fjor sommer, og har på ingen måte små ambisjoner. PRESSEFOTO: Sandor Dahl
Publisert Sist oppdatert

Hvor vil du plassere Generasjonspartiet på den politiske aksen?

– Ambisjonen er å bli et bredt folkeparti, og da må man være på lag med hele befolkningen. Da kan jeg ikke redusere partiet til det ene eller det andre, fordi man automatisk utelukker så mange. Jeg vil skape en ny politisk kultur. 

Oddekalv er andreårsstudent på rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), i tillegg til å være leder for Generasjonspartiet, som nylig gjennomførte sitt første kommunevalg i Bergen. Hun har en travel hverdag, og forklarer hvordan hun håndterer den slik:

– Jeg bare gjør det, alle tingene. Det handler ikke om noen fremtid eller fortid, men heller potensialet i dette øyeblikket. 

Da politikken kalte ble det viktig for Oddekalv å ha noe mer solid i bunn, og hun bestemte seg for å kombinere den politiske karrieren med jusstudiet. Hun mener det er helt fundamentalt å skulle forstå systemet man ønsker å endre.

Hun har allerede rukket å etablere seg på flere områder i samfunnsdebatten. Etter årets kommunevalg mente hun at valglovens vilkår ikke var fulgt, og at det burde vurderes omvalg. Da bergensere demonstrerte for at Bybanen skulle legges over Bryggen tidligere i høst, arrangerte hun en egen motdemonstrasjon. Oddekalv har også vært gjest i den populære podcasten Wolfgang Wee Uncut.

Det var helt idiotisk at jeg ikke skulle delta

At hun én dag skulle ende opp i politikken var hun aldri i tvil om. Likevel hadde hun alltid forestilt seg at hun skulle være betydelig eldre og visere innen den tid. I mellomtiden fokuserte hun på alt fra en mulig musikkarriere til arbeid i helsevesenet. Til slutt var det det hun omtaler som dagens politiske kultur som overbeviste henne om at det var på tide å ta ansvar. 

– Det var så mye kampkultur, så mange spisse albuer. De som kom seg frem var de som slo hardest. Da jeg la merke til hvem som faktisk deltok i det politiske livet skjønte jeg at det var helt idiotisk at jeg ikke skulle delta, forteller Oddekalv. 

For henne har nemlig integritet bestandig vært viktig, og hun beskriver seg selv som egen og ukonvensjonell fra tidlig alder. Etterhvert forsto hun at å skille seg ut er en gave både til seg selv og andre, fordi det skaper rom for noe annerledes. 

Vil gjøre politikken tilgjengelig for alle

Oddekalv tok over som partileder for Generasjonspartiet i fjor sommer, og har på ingen måte små ambisjoner. Først og fremst ønsker hun å skape en ny politisk kultur, der alle har muligheten til å delta. 

– Går du inn i etablerte partier i dag blir alle ukonvensjonelle innspill smelt ned. Jeg mener man må være nysgjerrig på andre og hvorfor de mener annerledes. Vi må fremme dialog istedenfor debatt. Debatt som bare handler om å vinne poenger og hevde seg er bare ufint.

Dialog vil hun oppnå gjennom å arrangere såkalte tenketanker, der innbyggerne kan delta og fritt ytre sine meninger. Slik håper hun å unngå den politiske brannslukkingen hun mener de etablerte partiene driver med. For henne er politikken et evighetsspill, og hun beskriver dette som et startpunkt. 

– Men du tenker at politikken er gjennomførbar på lengre sikt?

SPISSE ALBUER: Oddekalv er ikke fornøyd med dagens politiske kultur. PRESSEFOTO: Sandor Dahl

– Jeg har det som mitt livsprosjekt, jeg har ikke noe hastverk. Jeg har tro på mennesket og at folk er modne for noe nytt, men det tar tid å endre de etablerte systemene. 

Store håp for fremtiden

Det nokså ferske partiet, som ble opprettet 11. september 2020, endte i lokalvalget i Bergen på 870 stemmer. Selv om det ikke holdt til en plass i bystyret, er Oddekalv storfornøyd med resultatet, og over engasjementet som har blitt vist.

– Jeg har bare vært i partiet i ett år, det er jo helt utrolig. Det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. 

Fram til neste valg blir målet å få opp lokallag i alle distrikter, selv om hun innser at det kan bli vanskelig. Og skulle hun ha fått makten i Bergen i dag, så er det tre ting hun gjerne ville endret.

– Flere folkeavstemninger, få orden på boligmarkedet, og få på plass veksthus i alle bydeler. Færre skal bekymre seg for dyre leiepriser og å ikke ha et trygt hjem, og flere må være selvforsynt. 

Powered by Labrador CMS