Apropos

Østlendingskam med konsekvenser

Lite vet de om at Østfold-livsstilen gjør deg lykkelig.

MOSSING. Det begynte så uskyldig med å bare legge på litt tykkelse på L-ene, skriver Maria Mjaavatn Haug
Publisert Sist oppdatert

Studvests aproposkalender luke 18: 
Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Noen ganger er det flaut å være østlending på vestlandet. Spesielt flaut kan det være å komme fra Østfold. Folk har en tendens til å flire når noen sier de kommer fra Østfold. Og det skjønner jeg jo.

Ungdomsårene brukt i passasjersetet på en Volvo 240, helgene brukt på harryhandling i Strømstad. Ja, jeg vet det høres ut som en traumatiserende oppvekst. Mange østfoldinger skammer seg nok litt når de skal prøve å forklare vestlendingene at: Nei, vi hører ikke bare på Staysman og og Ole Ivars. 

Lite vet de at Østfold-livsstilen gjør deg lykkelig. Likevel er det som om man må kompensere enda mer for sin stusselige bakgrunn. Hva kan vi gjøre for å imponere vestlendingene? 

Jeg forsikrer dem om at man både driver med rando og buldrer på fritiden, strikker kofter og foretrekker pinnekjøtt over ribbe. 

Om det er noe vestlendinger synes er gøy så er det å latterliggjøre østlendinger. 

Jeg tenkte derfor at jeg skulle komme dem i forkjøpet.

Det begynte så uskyldig med å bare legge på litt tykkelse på L-ene og i ny og ne slenge ut «hællæ»,«det var jo ille gæli da» eller «nå kosær vi vårs». 

Og det slo virkelig an. Endelig så de ikke på meg som enda en Oslo-jente, men som noe i alle fall en halv smule mer eksotisk. I tillegg er det jo ikke noe bedre enn å se en vestlending smile, selv om det er fordi de ler av deg. 

Det begynte som en lek, men ble brått til alvor. Nå klarer jeg nemlig ikke å slutte å prate som om jeg heter Remi André og har pølse i vaffel som favorittrett. 

Det er litt som da vi begynte å si «liksom» og «lol» på tull, og nå bruker vi det i hver setning. Bare at i mitt tilfelle gjelder det en hel dialekt. 

Greit nok. Dialekter må brukes. Det får bare være om folk synes det høres teit ut. Det er ikke mange som har fått bredere dialekt av å flytte vekk. 

Det er bare ett problem. Jeg er født og oppvokst i Oslo.. Kanskje er jeg like ille som vestlendingene?

Men uansett, god jul og vi prekæs.

Powered by Labrador CMS