Studentorganisasjonenes nye hjem blir Nygård skole

Planene om å bygge ny studentvilla skrinlegges. Flere av de involverte studentene er skuffet. Nå gjenstår det å se om universitetet kan levere varene.

NYTT HJEM. Det er i denne delen av Nygård skole at studentorganisasjonene skal holde til i fremtiden. Fra venstre: Aisha Marie Heim, Martin Corneliussen, Jógvan Helge Gardar og Nikolai Klæboe.
NYTT HJEM. Det er i denne delen av Nygård skole at studentorganisasjonene skal holde til i fremtiden. Fra venstre: Aisha Marie Heim, Martin Corneliussen, Jógvan Helge Gardar og Nikolai Klæboe.
Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • I 2008 ble den gamle studentvillaen bak Det Akademiske Kvarter revet grunnet skader på bygget.
  • Villaen huset 30 studentorganisasjoner. Disse er i dag lokalisert i Fosswinckelsgate 7 og Nygårdsgaten 1B. 
  • Lokalene er eid av UiB og vil bli solgt for å delfinansiere rehabilitering av Nygård skole. 
  • Den originale planen var å bygge en ny studentvilla på tomten bak Det Akademiske Kvarter, men UiB fikk avslag fra kommunen to ganger.

– Det vi er mest skuffet over, er at vi hele tiden er blitt lovet en studentvilla, og nå blir det ikke noe av. Det var viktig for oss at en studentvilla skulle ha nærhet til Det Akademiske Kvarter, fordi samarbeid fungerer best når man ser og omgås hverandre daglig, sier Jógvan Helge Gardar, leder for Studentersamfunnet i Bergen, en organisasjon på 160 medlemmer.

Universitetsstyret ved Universitetet i Bergen (UiB) har vedtatt å skrinlegge planene om å bygge en ny studentvilla til de 30 studentorganisasjonene som står uten et permanent hjem etter at den gamle villaen ble revet i 2008. Studentorganisasjonene skal heller inn i Nygård skole, forutsatt at bygget renoveres for opp mot 35 millioner kroner.

Studentersamfunnet i Bergen har de siste ti årene holdt til på adressen Fosswinckelsgate 7, et bygg som er vedtatt solgt.

– Det som er bra med denne beslutningen, er at vi nå får en sikker fremtid, sier Gardar.

Men nå vil det bli 300 meter mellom studentorganisasjonenes tilholdssted og Det Akademiske Kvarter. Alternativet var å bygge en mindre studentvilla på tomten bak Det Akademiske Kvarter i tillegg til å kun pusse opp deler av Nygård skole, til en estimert pris på 50-61 millioner kroner.

AVSTAND. Ifølge Google Maps vil det ta studentorganisasjonenes medlemmer fire minutter med rask gange fra deres nye hovedkvarter på Nygård skole til Det Akademiske Kvarter.
AVSTAND. Ifølge Google Maps vil det ta studentorganisasjonenes medlemmer fire minutter med rask gange fra deres nye hovedkvarter på Nygård skole til Det Akademiske Kvarter.

– Synes du UiB burde brukt mer penger for å komme nærmere Det Akademiske Kvarter, når alternativet med Nygård skole er rimeligere?

– Nei, det er ikke verdt å bruke tjue millioner kroner ekstra for å komme nærmere Det Akademiske Kvarter. Det er tydelig at å renovere Nygård skole er den beste løsningen blant de alternativene som har kommet fram. Vi forstår godt at UiB må prioritere, men vi vet ikke om det finnes bedre alternativer, det er vi ikke blitt orientert om. Vi har ikke blitt involvert i prosessen i like stor grad som vi har
ønsket, forklarer Gardar. 

– Virker ikke som om studentene blir tatt hensyn til

Nikolai Klæboe, leder for Studentparlamentet i Bergen (SP-UiB) er skuffet over at universitetsstyret mener Nygård skole er den beste løsningen for studentene.

– Det er ikke opp til de som ikke studerer å si. Det virker ikke som studentenes meninger blir tatt hensyn til. Når det er sagt, anerkjenner jeg styret beslutning, og nå må man gjøre det beste ut av situasjonen, sier Klæboe.

– Jeg mener at å flytte studentorganisasjonene til Nygård skole er beste løsningen i den forstand at man tar høyde for alle komponenter i saken, som avslagene fra kommunen og prisen for en redusert studentvilla. Vi har vært enige med studentene om at vi ville forsøke å bygge en studentvilla, men det gikk ikke, forklarer universitetsdirektør Kjell Bernstrøm.

– UiB har åpenbart undervurdert synergieffekten

Martin Corneliussen, nestleder for Det Akademiske Kvarter, er også skuffet over beslutningen om å skrinlegge planene om en ny studentvilla.

– UiB har åpenbart undervurdert synergieffekten ved å ha en studentvilla med nærhet til Det Akademiske Kvarter. 300 meter avstand kvalifiserer ikke til nærhet, mener Corneliussen.

– Det er klart, vi har levd med en midlertidig løsning i ti år, så for oss som er aktive i studentmiljøet vil det føles som en oppgradering uansett, legger han til. 

Nå håper han at UiB vil gjøre det de kan for å gi studentorganisasjonene så gode arealer som mulig.

NYGÅRD SKOLE. Studentorganisasjonenes fremtidige hovedkvarter ligger i Nina Griegs gate 2, et steinkast unna Grieghallen.
NYGÅRD SKOLE. Studentorganisasjonenes fremtidige hovedkvarter ligger i Nina Griegs gate 2, et steinkast unna Grieghallen.

– Om Nygård skole kommer til å fungere kommer jo an på hvordan UiB utformer bygget, poengterer Corneliussen.

– Skulle gjerne sett studentvillaen realisert
Lover å inkludere studentene i prosessen videre
Powered by Labrador CMS