Zana A. Nawzad (21) er student, men tilbringer mest tid i sin egen restaurant.

STUDENT OG RESTAURANTEIER. Zana A. Nawzad stepper ofte inn bak kassen, selv om han fokuserer mest på driften av spisestedet.


Zana A. Nawzad (21) studerer for å bli marineingeniør på Høgskulen på Vestlandet (HVL). Samtidig driver han spisestedet Royal Doner, og forteller at han i tillegg eier fire andre spisesteder.

Dette betyr travle dager for studenten.

– Det blir mye frem og tilbake mellom forelesningssalen og restauranten, forteller Nawzad.

Går glipp av det sosiale

Da Nawzad var 14 år gammel startet han å jobbe i farens restaurant. Studenten har også jobbet på en rekke andre spisesteder i bergensområdet.

Å kombinere skole og jobb er derfor blitt en vanesak for Nawzad.

– Det hadde bare vært rart å ikke jobbe så mye som jeg gjør nå, sier Nawzad.

Men selv om Nawzad trives med en hektisk hverdag, går han ofte glipp av det sosiale. I sommer hadde studenten bestilt guttetur til Split, men få dager tidligere hadde Royal Doner åpningsdag.

– Det var køer rundt hjørnet her. Da var det bare å avbestille flybilletten, forteller Nawzad.

FULLE DAGER. Som oftest starter Nawzad dagen med trening, etterfulgt av skole. Deretter jobber han til stengetid.

Nawzad forteller at matbransjen er som en hobby for han. Ifølge studenten er det viktig med en sjef som er til stede, derfor tilbringer han mye tid på spisestedet.

– Jeg kan ikke feste tre ganger i uken slik kompisene mine gjør, sier Nawzad.

Bachelor på Stanford University

Fra våren 2020 skal Nawzad skrive bachelor ved prestisjeuniversitetet Stanford University i USA. Under opptaket ble studenten spurt om studievalget sitt. De lurte på hvorfor han ville ta grad innen ingeniørfag når han hadde nådd langt i restaurantbransjen.

Egentlig fikk han tilbud om å ta en i bachelor i business på universitetet, men dette takket han blankt nei til.

– Stanford University er jo kjent for sin marinlab. Jeg ønsker å ta master i matte. Familien min er også opptatt av realfag, forteller Nawzad. 

Selv om studenten er usikker på hvordan hverdagen blir når han begynner på Stanford University, ønsker han å drive spisestedet imens han studerer på universitetet.

– Kjenner jeg meg selv rett, kommer jeg til å prøve å drive Royal fra utlandet, men jeg tror det blir tøft, forteller Nawzad.

NØLER IKKE. Ifølge Nawzad går bedriften bra så langt. Han nøler derfor ikke med å åpne enda et spisested.

Anbefaler alle å skaffe seg jobb

Nawzad anbefaler ikke å drive en bedrift ved siden av studiene til andre studenter, med mindre de har erfaring fra matbransjen.

– Hvis man hopper rett i noe, får du deg gjerne en på trynet, forteller Nawzad.

Likevel anbefaler han alle studenter å skaffe seg en jobb ved siden av studiene. Han mener at mange av dagens studenter er late.

– Mange jeg kjenner har ikke jobb, går på BI og møter ikke opp der engang, sier Nawzad.

Hvis studenten setter seg et mål, er han bestemt på at han skal han nå det. Nylig ble nabolokalet til Royal Doner lagt ut for salg. Han forteller at det var 40 personer som var interessert.

– Jeg fikk det. Der åpner det et KFC-inspirert konsept, forteller Nawzad stolt.

Kommentarer

kommentarer