På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt. Men nissefar han er en liten hissigpropp, for julen har fått et forbrukshopp.

JULEGAVER. Mange har splitter nye antrekk til jul. Og pakkehaugen under treet skal strekkes høyt i år også. Illustrasjon: Silje Ratcharanarin Khuanroodee


Apropos

Du har kanskje reflektert over dette tidligere. Jeg ønsker ikke å ødelegge julen, men dette må bli sagt. For apropos julefeiring: Nissefar er sliten.

Vi skal hjem til jul. Julestjernen settes i toppen av treet, vi forbereder middager, dekorerer hjemmet og skumringen setter stemning over det sosiale samværet. Mange samles rundt fete middager i form av et etegilde. Det gir en stabilitet som vi møter år etter år. Endelig er det jul. Igjen. Glade jul.

Julen ringer inn. Same procedure as last year.

Influensere oppfordrer til nye juleantrekk og gaver. Mange har splitter nye antrekk til jul. Og pakkehaugen under treet skal strekkes høyt i år også.

En far stresser av gårde til bensinstasjonen for å kjøpe den siste lille gaven. «Du skal ikke gi den der til kona di?» og «Du kjøpte for helvete ikke julegaven min på bensinstasjonen?» lyder en av årets TV-reklamer. Og samtidig mens jeg pakker inn de siste gavene som skal under treet, starter resten av familien med å pakke ut noen andre gaver. For jo, gavestresset er et faktum.

Selv om julegaver for mange er et kjærlighetspråk, husk at det finnes alternativer mellom ingenting og å kjøpe mer «dritt».

Men kan boblen sprekke?

Til tross for mer oppmerksomhet rundt klima og miljø, når vi likevel nye rekorder i hvor mye vi bruker på julegaver hvert år. Ifølge Forbrukerinstituttet SIFO svarer syv av ti at julen har stor betydning for dem, men at mange også mener at kjøpe- og gavepresset er det mest utfordrende ved juleritualet.

Jeg tror vi glemmer hva julen egentlig handler om. Når studentene skal hjem til jul må vi huske at det viktigste er samholdet. Julen er til for venner og familie. Husk å ring den gamle tanten din og gi en ekstra hilsen til naboen når du går forbi. Gi en ekstra klem til foreldrene dine og gi komplimenter til fremmede.

For kanskje kan vi være med på å snu denne trenden. Vi trenger ikke å blakke oss for julen. Og kanskje kan vi slutte å følge influensere som oppfordrer til ekstreme forbruk.

Jeg elsker julen, men den handler om mye mer enn gaver. Ta vare på hverandre. Det er viktig å lære hverandre hva julens egentlige budskap er. På den måten kan vi kanskje overføre dette til generasjoner fremover.

Kommentarer

kommentarer