De fleste ser frem til julen hvert år, men egentlig ser man frem til å se tilbake.

NOSTALGI. Julen handler ikke om å skape nye minner, men å se tilbake på. gamle. Illustrasjon: Silje Ratcharanarin Khuanroodee


Apropos

Desember er en måned fylt med mimring og lengsel etter hvordan ting var før. De fleste ser frem til julen hvert år, men egentlig ser man frem til å se tilbake.

Pynten skal henges opp som den ble hengt opp året før. De samme TV-programmene skal gå til de samme tidene, og gud bedre om det kommer en ny julekalender på NRK.

Enten det pinnekjøtt, lutefisk, ribbe eller juletorsk skal det lages slik det alltid har vært laget. Hver bit skal ta deg tilbake til de gangene du har spist akkurat dette måltidet før.

Til og med julegaver bærer preg av nostalgi. Man tenker tilbake på året som har gått, hva nære og kjære har sagt og gjort, for å tenke deg frem til den perfekte gaven.

Man glemmer at fjorårets julemiddag bar preg av heftig krangling ved middagsbordet, eller at det var nettopp i julen for fem år siden at tante og onkel bestemte seg for å skilles. De samme tradisjonene skal gjennomføres, selv om det er både to og tre færre til stede i årets julemiddag.

Det ar farfar er gretten hver julekveld har blitt en del av julefeiringen. Det minner deg om den julen da du. var syv og fikk akkurat det. du ønsket deg, og la for første gang merke til de litt stygge kommentarene som kommer fra farfar hver gang han åpner en gave.

De fleste av oss romantiserer julen og tradisjonene som følger med, selv om det egentlig ikke er så flott og fint som vi skal ha det til. Men likevel er det noe med den man ikke ville byttet bort.

Selv om du har sett en julekalender hvert år de siste ti årene og kan nesten alle replikkene i hodet, må det sees igjen denne julen.

Selv om Farfars grettenhet lager dårlig stemning og ofte fører til en krangel, kommer. familien til å. føle noe mangler den dagen han er borte.

Med det sier jeg god jul, og krysser fingrene for at Jul i Blåfjell er tilbake på NRK neste år.

Kommentarer

kommentarer