Der ingen skulle tru at 14 studenter kunne bu

Kun 13 prosent av studentene har mulighet til å bo i studentboliger – det er altfor dårlig!

BOLIG: Mangelen på studentboliger i Bergen er et stadig aktuelt tema.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Nå begynner studentene å komme tilbake til Bergen etter ferien, eller etter sommerjobb-sesongen. Noen skal tilbake til en trang studentbolig med delt kjøkken på Fantoft, andre skal tilbake til et hyggelig kollektiv i Fyllingsdalen, men mange av oss skal tilbake til kjipe utleiere og mugne fellesarealer i alt for trange kollektiv.

Vi som er studenter betaler store summer i husleie hver måned, som går rett i lommen på kyniske utleiere. De leier ut kollektiv der ingen skulle tro at 14 studenter kunne bo – for det kan de ikke! I Bergen i dag dekker studentsamskipnadene kun 13 prosent av behovet for studentboliger. Det betyr at resten av oss må begi oss ut på en reise av varierende private boliger.

Det verserer en romantisert tanke om at studenter skal ha trang økonomi og bo trangt, for det å være student er bare en midlertidig situasjon.

Jeg har vært på besøk i mange kollektiv, og jeg har sett mye forskjellig på nett, som for eksempel på Instagrambrukeren @min_drittleilighet. Jeg unner ingen å bo i helseskadelige boliger der du deler kjøkken og bad med en hel kollokviegruppe. En del av politikerne i byen vår mener at det private markedet er et supplement til de studentboligene vi har i byen vår, dette stemmer ikke.

Studentboligene er et supplement til det store mørke private leiemarkedet, for kun hver tiende av studentene har mulighet til å bo i studentboliger – det er altfor dårlig!

Rødt foreslår et statstilskudd til minst 5000 nye studentboliger årlig, med økt kostnadsramme og tilskuddsandel. Nå må kommunen ta ansvar for studentene våre, selv om mange av oss ikke skal være studenter i mange år så kan vi ikke ha det sånn at en så stor andel av byen vår bor i helseskadelige boliger i flere år. I juni vedtok bystyret i Bergen en temaplan for studenter der et av målene blant annet var at Bergen skal bli Nordens beste studentby.

Om Bergen skal bli den beste studentbyen, som jeg vet at vi kan bli, så må bosituasjonen til studentene endres nå!

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, framstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS