Gjennom ti år fikk en UiB-underviser flere trakasserings-klager

Først nå blir underviseren straffet.

UHOLDBART. Dag Rune Olsen beklager på vegne av universitetet at det tok lang, lang tid før underviseren fikk formell straff. ARKIVFOTO: SIMEN AUGUSTIN
Publisert Sist oppdatert

Den siste klagen mot underviseren som har blitt klaget på mange ganger, ble behandlet så sent som i mai.

Det slår BT opp som hovedsak mandag.

Hadde ingen aning

Saken bunner i at UiB-rektor Dag Rune Olsen ble intervjuet av På Høyden for to uker siden. Da visste han ikke om at det hadde vært konkrete trakasseringssaker ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Den største bekymringen min når det gjelder seksuell trakassering er at de som opplever det ikke melder ifra, fordi de tror sakene ikke blir tatt på alvor, sa han til universitetsavisen.

Nå viser det seg at det har vært minst ti trakasseringssaker på fakultetsnivå som rektoren ikke kjente til da han uttalte seg.

Problem gjennom flere år

En sju sider lang utredning som BT har fått tilgang til viser at underviseren gjentatte ganger har kommet med nedlatende kommentarer, som er «helt uakseptable i møtet med studenter». Kommentarene har til dels vært seksuelt trakasserende.

Ifølge utredningen var det før høstsemesteret i 2016 tvil om mannen i det hele tatt burde undervise. Året før var han utestengt på grunn av dårlig oppførsel.

Som mottiltak prøvde Det humanistiske fakultet i en periode å sørge for at det alltid var en annen underviser til stede i rommet når underviseren hadde seminarundervisning.

– Uortodoks stil

Mannen som er klaget inn sier selv til BT at hovedårsaken til klagene er at han har hatt en uortodoks undervisningsstil.

– Jeg veksler mellom å være streng skolemester og klovn, og bruker gjerne saftige eksempler for at studentene skal huske poengene. Men folk er blitt så lett krenkbare. Gjerne på vegne av andre, også om dem det gjelder ikke selv føler seg krenket, sier han.

Det er sterkt beklagelig og helt uakseptabelt.Dag Rune Olsen, rektor UiB.

I mai ble han ilagt en formell ordensstraff, som er den alvorligste sanksjonen man kan få før en oppsigelse. Det kan blant annet innebære at man mister ansiennitet.

– Det er sterkt beklagelig og helt uakseptabelt. Jeg kan bare be om unnskyldning på vegne av UiB. Når unge studenter kommer til Bergen og UiB skal de føle seg trygge og godt mottatt, sier rektor Olsen til BT.

Olsen sier også at han burde sjekket før han uttalte seg til På Høyden.

De totalt elleve trakasseringssakene de siste ti årene skal ha vært fordelt over hele universitetet.

Powered by Labrador CMS