Køen strakte seg flere hundre meter under festivalen på Fantoft

Tusenvis av studenter møtte opp for å skaffe seg gratis ting. Noen måtte gå tilnærmet tomhendt hjem.

KØ: Det var lang kø både for å komme seg inn og ut av idrettshallen på Fantoft. FOTO: Erle Musum Lyng
Publisert Sist oppdatert

Gjenbruksfestivalen, i regi av studentsamskipnaden Sammen, er et populært tilbud blant byens studenter. Striregnet hindret ikke studentene fra å møte opp og sikre seg alt fra møbler og kjøkkenutstyr til bøker, pyntegjenstander og elektronikk – gratis.

Allerede da Studvest ankom Fantoft en halvtime før åpningstid, strakte køen seg rundt lokalet.

Traff blink

– «Gratis» er et magisk ord, sier de internasjonale studentene Sandra Cabriera (20), Lilly Frye (20), Andrea Martini (21) og Matús Béber (22) og smiler samstemt.

Studvest møter den blide gjengen i køen til klesmarkedet. De har allerede vært innom idrettshallen på Fantoft, hvor rekker av bord med lopper levert inn av studenter, BIR, Bergen kommune og Clothing Swap Bergen står nøye organisert.

– Jeg fant akkurat det jeg var på utkikk etter, sier geografistudenten Matús Béber.

FORNØYD: Disse studentene var godt fornøyde med egen fangst under Gjenbruksfestivalen. Fra venstre: Sandra Cabriera (20), Martin Vatte Moldeklev (23), Lilly Frye (20), Andrea Martini (21) og Matús Béber (22). FOTO: Erle Musum Lyng

Han nikker fornøyd mot den hvite hyllen han nettopp har fått med seg ut fra hallen.

– Jeg skal bruke den til å sette alle bøkene mine i. Det er flott at studenter kan finne slike ting gratis, for det er ganske dyrt å være student i Norge, poengterer han.

For sent ute

Lange køer førte til at det relativt raskt ble gjort et solid innhogg i samlingen av gratis møbler og inventar. Etter rundt 40 minutter var alt fra av elektronikk forsvunnet.

– Vi kom ganske sent og sto sist i køen, så det var litt utplukket da vi kom inn i hallen. Vi forventet kanskje ikke at det skulle komme så mange, innrømmer førsteårsstudentene Evelina Seputyte (18) og Ingrid Bø Johannessen (18).

Etter hvert dannet det seg også kø på vei ut av lokalet. Der ble det sjekket av studentene tok med seg maks fem ting hver.

Likevel fikk jentene sikret seg noen pensumbøker, og dessuten en sosial opplevelse.

UTVALG: Det var stor variasjon i utvalget av gratis gjenstander. På dette bordet var det mulig å sikre seg både en og to tallerkener, kopper og glass. FOTO: Erle Musum Lyng

– Vi kom hit i dag mest fordi vi ikke hadde så mye annet å finne på. Vi så på Instagram at det skulle arrangeres Gjenbruksfestival, så arrangørene har vært gode på profilering. Dette er et veldig bra tilbud på mange måter, roser de.

Flere tusen til tross for regn

Kommunikasjonssjef i Sammen, Marita Brodin Monsen, var selv til stede under det populære arrangementet. Hun anslår at rundt 2200 var innom hallen med gratis lopper.

– Vi tror nok årets værforhold bidro til at enda flere møtte opp ifjor. Samtidig telte vi ikke studentene som var innom klesmarkedet og fikseverkstedet, så det kan ha vært like mange som under fjorårets arrangement, forklarer Monsen.

Begrenset plass i kofferten

Også studentene Sarah (22) og Mare (23) fra henholdsvis Nederland og Tyskland setter stor pris på «Gjenbruksfestivalen» .

– Det er helt fantastisk at det er gratis. Som internasjonal student får man ikke plass til så veldig mye i kofferten, så da er det fint å komme hit og finne essensielle ting man trenger, sier Sarah.

De to er skjønt enige om at tiltaket er positivt både for miljøet og – ikke minst – lommeboka.

– Jeg er på utkikk etter gode tursko, siden jeg har planer om å gå en del fjellturer mens jeg er her. Og så var jeg så heldig å sikre meg et norsk flagg, sier Mare og viser frem flagget han allerede har montert bak på sekken.

FJELLSKO OG FLAGG: Mare (til venstre) var først og fremst på utkikk etter fjellsko, men fant mer enn som så. Sarah var på sin side fornøyd med å finne essensielle ting til studentboligen. FOTO: Erle Musum Lyng
Powered by Labrador CMS